Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI-saga compleet: Altman terug als CEO

De coup van het bestuur van OpenAI is teruggedraaid na grote druk vanuit de werknemers en belangrijke buitenstaanders zoals Microsofts CEO Satya Nadella. Het resterende bestuur van OpenAI treedt af en er is een nieuw tijdelijk bestuur ingesteld. Sam Altman keert terug als CEO net zoals Greg Brockman, de voormalig bestuursvoorzitter die ontslag nam toen Altman werd afgezet. 

In een verklaring van het bedrijf is er een principe-overeenkomst opgesteld waarbij een driekoppig interimbestuur wordt gevormd. Een daarvan is Adam D’Angelo, die ook deel uitmaakte van het bestuur dat Altman afzette als CEO. De enige taak van het interimbestuur is een nieuw bestuur te formeren van negen leden. Daarin krijgt vermoedelijk zowel Altman als CEO-topman Satya Nadella een rol, meldt The Verge. 

Daarmee lijkt een einde te komen aan het grote tumult bij het inmiddels wereldberoemde techbedrijf dat met de introductie van ChatGPT een jaar geleden generatieve AI voor het grote publiek op de kaart zette. 

Prominente rol voor Microsoft

Nadat vrijdag vier van de bestuursleden CEO Sam Altman uit zijn functie zetten, stapte bestuursvoorzitter Greg Brockman zelf op, net als een aantal prominente ontwikkelaars in het bedrijf. Aanvankelijke lijmpogingen in het weekend, waarbij Microsoft-topman Satya Nadella een belangrijke rol speelde, mislukten. Altman had aangegeven terug te willen keren als CEO op voorwaarde dat het bestuur zou aftreden en beschuldigingen met betrekking tot zijn gebrek aan openheid, zouden worden teruggenomen.

Omdat succes met de onderhandelingen uitbleef, bood Nadella Altman en Brockman een positie aan bij Microsoft.

Ondertussen had vrijwel het voltallige, bijna 800-koppige personeel van OpenAI zich tegen het besluit van het bestuur gekeerd en dreigde collectief ontslag te nemen.  Microsoft bereidde zich al voor om een nieuw bedrijfsonderdeel op te zetten, waarmee dit OpenAI-personeel praktisch werd ingelijfd.

Het resterende bestuur van OpenAI probeerde parallel aan de onderhandelingen met Altman en Nadella, nog een snelle fusie te bewerkstelligen met concurrent Anthropic. Dit bedrijf was opgezet door twee voormalig werknemers van OpenAI, die zich niet konden vinden in de commerciële koers van dit bedrijf. Anthropic CEO Dario Amodei zou dan CEO van het fusiebedrijf worden. Amodei wees het voorstel echter snel van de hand, volgens bronnen van The Information.

Initiator kreeg berouw

Maar de initiator van de bestuurlijke coup Ilya Sutskever, kreeg berouw van zijn actie en sloot zich aan bij het opstandige personeel. Uiteindelijk zijn nu de drie resterende bestuursleden overstag gegaan onder meer omdat de aangestelde interim CEO van het bestuur documenten eiste, waarmee de aantijgingen aan het adres van Altman zouden worden onderbouwd. 

Veiligheid van AI is splijtzwam

Het rommelde al zeker een jaar in het bestuur, zo blijkt uit een reconstructie van The New York Times. Altman zou het vertrek van bestuurslid Helen Toner hebben geëist nadat een onderzoeksartikel (pdf) waarvan zij mede-auteur is, zeer kritisch was over het veiligheidsbeleid van OpenAI.

Het tempo van groei en ontwikkeling van het bedrijf was toch al een splitzwam in het bestuur. Onder aanvoering van bestuurslid, medeoprichter en CTO Sutskever stuurde een deel van de bestuur aan op meer aandacht voor veiligheid van de AI-ontwikkeling, terwijl Altman en Brockman vol inzetten op de groei. Ook kon het bestuur het maar niet eens worden over de vervanging van twee bestuursleden, die eerder waren opgestapt.

De rol van Microsoft

Microsoft heeft zich met handen en voeten gebonden aan het succes en voortbestaan van OpenAI. Het bedrijf heeft inmiddels zo'n 13 miljard dollar in OpenAI geïnvesteerd onder meer in het hosten van de infrastructuur van OpenAI. Voor het trainen en exploiteren van taalmodellen zoals GPT zijn krachtige en dus dure grafische processoren nodig, die schaars zijn.
Microsoft is inmiddels hard op weg de technologie van OpenAI te integreren in vrijwel al zijn producten en diensten in de vorm van 'Copilot's'. 
Het voortbestaan van OpenAI en de strategie van snelle doorontwikkeling van de technologie is dus voor Microsoft van het grootste belang om concurrent Google voor te blijven.  

Met een nieuwe rol van Microsoft-CEO Satya Nadella in het bestuur van OpenAI lijkt het voortzetten van die strategie verzekerd. Het is onduidelijk wat dat betekent voor de ethisch-kritische houding ten aanzien van generatieve AI die met het vertrek van het oude bestuur bij OpenAI waarschijnlijk verder op de achtergrond raakt. Google heeft juist geïnvesteerd in de samenwerking met Anthropic, in 2021opgezet door ex-OpenAI-prominenten Daniela Amodei en Dario Amodei die het niet eens waren met de weg die OpenAI insloeg na de investering door Microsoft. Ook Amazon heeft flink geïnvesteerd in Anthropic.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in