Overslaan en naar de inhoud gaan

'Google steekt 400 miljoen in rivaal ChatGPT'

Google heeft bijna 400 miljoen dollar (370 miljoen euro) geïnvesteerd in de start-up Anthropic, volgens ingewijden. Anthropic is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) en test momenteel een chatbot genaamd 'Claude' die wordt gezien als een rivaal van OpenAI's ChatGPT.
Google Assistant.
© Maurizio Pesce/Flickr/Wikimedia Commons
Maurizio Pesce/Flickr/Wikimedia Comm

Zowel Google als Anthropic weigeren commentaar te geven op de geruchten, zegt persbureau Bloomberg dat het nieuws opving. Tegelijk kondigden beide bedrijven wel een samenwerking aan waarbij Anthropic juist gebruik gaat maken van Google clouddiensten op basis van geavanceerde GPU- en TPU-clusters, om de eigen AI-systemen te trainen.

Grote techbedrijven gaan steeds vaker samenwerkingen aan met start-ups die over populaire en geavanceerde AI-systemen beschikken. Deze jonge bedrijven hebben zelf investeringen en clouddiensten nodig. Anthropic kan door de samenwerking met Google gebruikmaken van de clouddiensten van die techreus.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, beloofde donderdag vernieuwingen in belangrijke Google-producten als de zoekmachine. Daarbij wordt ook kunstmatige intelligentie ingezet op basis van het in huis ontwikkelde natuurlijke taalmodel LaMDA. Mogelijk gaat de technologie van Anthropic daar ook een rol in spelen.

Anthropic werd in 2021 opgericht door oud-medewerkers van OpenAI. Microsoft investeerde onlangs 10 miljard dollar in dit bedrijf achter ChatGPT. Het programma, dat goed leesbare teksten produceert, zou onder meer Microsofts eigen zoekmachine Bing moeten helpen verbeteren.

Anthropic heeft Claude nog niet officieel gepresenteerd, maar verwacht dat in de komende maanden te doen. Sundar Pichai CEO van Google en moederbedrijf Alphabet zei afgelopen donderdag nog dat hij erg enthousiast was "over de AI-aangedreven sprongen voorwaarts in Search [de Google zoekmachine, red] die we de komende maanden en daarna gaan onthullen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in