Meer over Artificial Intelligence

Blog

Verbreden en verdiepen

Net nu ik een beetje genoeg krijg van de berichten over ChatGTP komt er een berichtje dat toch aandacht trekt. Een mooie ervaring dat ChatGTP een ‘mens’ vraagt om de captcha-stap te helpen overwinnen, omdat de routine dat zelf (nog) niet kan. Ik ben geen robot.

Een AI-routine zet een volgende stap in het aansturen van de mens. Niet dat ik me nu direct zorgen maak, maar er komt een moment dat AI-routines rapportjes gaan genereren over hoe jij en ik ons hebben gedragen op het werk, in de supermarkt of op straat. ‘U liep door het rode licht – wilt u voortaan de verkeersregels respecteren?’  Instant feedback voor jou en de toezichthouder.

Tijdens de bestuursbijeenkomst medio april van de International Federation for Information Processing (IFIP) gaf de president opnieuw aan wat een grote verantwoordelijkheid wij als informatieprofessionals dragen. Technologie is neutraal, in de toepassing zien we of het goed of niet goed wordt toegepast. Een ethische discussie, die zich steeds meer afspeelt op het domein van informatieprofessionals. Toezicht en controle houden op werknemers is een eerste stap. In sommige organisaties denkt men al na over de implementatie daarvan. Met een chip in je arm zorgen dat je diabetes onder controle blijft? Graag, dat is een bestaande toepassing. Met diezelfde chip je laten bijsturen op je stressniveau door je werkgever? Zodat je betere prestaties levert? Het kan al, maar wellicht willen we dat (nog) niet. Kunstenaars en theatermakers als Lucas de Man en Isil Vos verwerken het in hun presentaties voor diverse organisaties. En dat levert mooie en confronterende gesprekken op.