Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergeet Claude niet, vaak beter dan ChatGPT

  • Claude is beter bij de tijd
  • De tekstbot van Anthropic heeft veel grotere invoermogelijkheden
  • Ook Claude hallucineert

ChatGPT is het fenomeen waar iedereen inmiddels wel van heeft gehoord en meestal ook wel op zijn minst even mee gespeeld heeft. Dat geldt veel minder voor Claude, de tekstrobot van Anthropic, het bedrijf dat zich opstelt als 'het verantwoorde alternatief' voor ChatGPT-eigenaar OpenAI. Die onbekendheid van Claude is niet terecht. 

Claude werd in juli dit jaar door Anthropic beschikbaar gesteld als claude.ai nadat de tekstrobot eerst alleen via Slack te benaderen was. Anthropic werd opgezet door de voormalige OpenAI-topmensen Daniela Amodei en Dario Amodei die ontevreden waren over de koerswijzigingen van OpenAI. Zij hebben met Anthropic dan ook ethisch verantwoordelijke AI  hoog in het vaandel. 

Automatisch samenvatten

Maar inmiddels kan Claude vier dingen die de gratis versie van ChatGPT nog niet kan, zet ZDNet op een rij. Zo is het mogelijk bij Claude documenten tot 10 MB groot in te voegen in de conversatie. Die worden dan automatisch samengevat. Maar Claude houdt ook de context van de informatie vast en kan die gebruiken bij het verdere verloop van het chatgesprek. Zo is het daarna mogelijk vragen te stellen over specifieke onderdelen die in het document aan de orde komen. 

Het is niet alleen mogelijk documenten in de conversatie te plakken maar ook links naar websites. Ook die voorziet Claude van een samenvatting en de mogelijkheid tot vragen stellen. Uit een test van ZDNet blijkt wel dat ook Claude last heeft van hallucineren, ofwel feiten verzint of niet accuraat weergeeft.

Een ander as[pect waarbij Claude het voordeel heeft boven ChatGPT is de ruimte in de prompt. Het is mogelijk zo'n 75.000 woorden te gebruiken ofwel 100.000 tokens. Daar steken de 8000 tokens van ChatGPT wat magertjes bij af. 

Beter bij de tijd

ChatGPT is zich er nog altijd niet van bewust dat er leven is na september 2021. Dat maakt de chatbot in toenemende mate ongeschikt voor onderwerpen waar een actualiteitswaarde een rol bij speelt. Ook Claude is niet helemaal up to date maar is in ieder geval nu getraind deels op data tot december 2022 en deels tot begin 2023. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in