Overslaan en naar de inhoud gaan

'Einde ChatGPT in zicht door dreigende rechtszaak krant'

  • Generatieve AI zoals ChatGPT bestaat dankzij 'inname' van veel content.
  • Auteursrechten spelen in toenemende mate een rol.
  • The New York Times zou een rechtszaak tegen OpenAI overwegen.
deleten
wissen
Shutterstock

OpenAI moet mogelijk zijn AI-bot ChatGPT opheffen en de achterliggende dataset wissen. Dat zou de waarschijnlijke uitkomst zijn van een rechtszaak die The New York Times overweegt aan te spannen. De Amerikaanse krant wil auteursrechten op zijn content beschermen en neemt daarbij dus de informatieverzameling op de korrel die is gebruikt voor de creatie van ChatGPT.

Officieel is er nog geen rechtszaak aangespannen door The New York Times, maar donkere wolken hebben zich al samengepakt wat betreft auteursrechten en AI. OpenAI wordt in de Verenigde Staten in een collectieve schadeclaim al beschuldigd van massale schending van intellectueel eigendom én privacy. Dit draait om bijvoorbeeld posts op social media, blogposts op websites en informatie op Wikipedia. Daarnaast speelt een Amerikaanse aanklacht over auteursrechteninbreuk, ingediend door boekenschrijvers en comédienne Sarah Silverman.

Bronmateriaal voor AI

Al die (en meer) informatie zou door OpenAI zijn opgenomen in de omvangrijke dataset waarop het zijn AI-chatbot ChatGPT heeft getraind. Dankzij die training kan de gehypte AI-bot zijn functie vervullen, met alle voor- en nadelen van dien. De aanklacht van enkele auteurs en Silverman kan mogelijk flinke navolging krijgen, van een grote partij met legertje advocaten.

De invloedrijke Amerikaanse krant The New York Times (NYT) heeft namelijk in overweging of het een rechtszaak tegen OpenAI moet aanspannen. Dat zou dan zijn om het intellectuele eigendom van zijn verslaggeving te beschermen, meldt NPR. Dit melden twee ingewijde bronnen aan die nonprofit radio-omroep.

Vastlopende onderhandelingen

De advocaten van mediabedrijf The New York Times Company voeren al weken intense onderhandelingsgesprekken met OpenAI. Die gesprekken gaan over licentierechten en het opstellen van een contract waardoor de maker van ChatGPT dus (alsnog) de permissie krijgt om de 'opgezogen' content te mogen gebruiken. De onderhandelingen lopen echter dermate slecht dat de NYT-uitgeverij nu de optie van een rechtszaak serieus bekijkt.

Zo'n zaak zou enorme gevolgen kunnen hebben voor OpenAI: tot aan het opheffen van ChatGPT en het volledig wissen van de achterliggende dataset, schrijft Ars Technica. Boetes voor inbreuk op auteursrechten kunnen namelijk flink oplopen. Tot wel 150.000 dollar per geval van schending, voor elk individueel stuk content (krantenartikel in dit geval van de NYT). De optelsom daarvan kan dan enorm zijn, ook als niet het maximale boetebedrag zou worden opgelegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in