Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI-bestuur in paniek over leeglopen bedrijf

De top van OpenAI voert "intense discussies" om het bedrijf bij elkaar te houden, stelt vicedirecteur wereldwijd beleid Anna Makanju in een memo aan de medewerkers van het bedrijf. De memo volgt op een brief waarin 700 van de 770 werknemers aankondigden te vertrekken als het bestuur niet aftreedt. Ondertussen is de overstap van de ontslagen CEO naar Microsoft toch geen 'done deal'.

Vrijdag is CEO Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI onverwacht ontslagen, omdat het bestuur geen vertrouwen meer in hem had. Hij is volgens het bestuur niet altijd openhartig geweest in zijn communicatie naar hun toe. Tijdens het weekend zijn er echter ineens toenaderingspogingen - en twee interim-CEO's - voorbij gekomen.

Toch terug naar OpenAI?

Maandagochtend heeft Microsoft-CEO Satya Nadella bekendgemaakt dat Altman aan de slag gaat bij die techreus, om daar leiding te geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie. Terwijl Nadella en Altman dat maandagochtend als feit hebben gebracht, in berichten op X (voorheen Twitter), wordt daar nu ineens weer aan getwijfeld.

Altman zou toch weer terug willen keren naar 'zijn' OpenAI, melden ingewijde bronnen aan The Verge. Eén van de voorwaarden daarbij zou zijn dat de huidige board aftreedt. Datzelfde bestuur staat niet alleen onder druk door Altmans eisen en het personeelsdreigement van bijna volledige leegloop.

Het personeel van OpenAI is het niet eens met de gang van zaken en wil Altman terug als topman, schrijven ze in een brief gericht aan het bestuur van OpenAI. De ondertekenaars stellen dat ze "niet kunnen werken voor of met mensen die de competentie, het beoordelingsvermogen en de zorg voor onze missie en medewerkers missen".

Bestuur ineens verdeeld

Het bestuur staat óók intern onder druk: CTO Ilya Sutskever staat ineens weer aan de kant van Altman. Bestuurslid Sutskever was de aanvoerder van het ontvankelijke ontslag van de CEO, dat is uitgevoerd door de vierkoppige board. De CTO is één van de ondertekenaars van de brief van het OpenAI-personeel aan het bestuur en zegt nu spijt te hebben.

"Ik betreur ten zeerste mijn deelname aan de handelingen van het bestuur. Het was nooit mijn bedoeling om OpenAI schade te berokkenen. Ik hou van alles wat we samen hebben opgebouwd en ik zal er alles aan doen om het bedrijf te herenigen", schrijft Sutskever op X (voorheen Twitter).

Implosie dreigt voor OpenAI

Mogelijk dat hij is omgeslagen door de dreigende ondergang van OpenAI. Het bedrijf lijkt op het punt van imploderen te staan door de optelsom van het verlies van CEO Altman, plus topman Greg Brockman, plus een reeks hoofdwetenschappers, plus nu ook bijna het voltallige personeel. Eerder hebben Amerikaanse media melding gedaan van 500 openlijk protesterende personeelsleden, maar dat blijken er dus nog veel meer te zijn: 700 van de 770 werknemers.

Vice-president Anna Makanju probeert de gemoederen te sussen in een interne memo, waar persbureau Bloomberg over schrijft. "We kunnen jullie verzekeren dat ons belangrijkste doel het herenigen van OpenAI blijft en dat er actief discussies aan de gang zijn", aldus de topvrouw in de memo.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in