Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft-CEO haalt ontslagen OpenAI-topman Sam Altman in huis

De ontslagen topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI gaat aan de slag bij softwareconcern Microsoft. Dat heeft Microsoft-topman Satya Nadella gezegd. Volgens Nadella gaat Altman samen met de opgestapte OpenAI-president Greg Brockman leiding geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie.

Microsoft-CEO Nadella
Satya Nadella
Microsoft

Altman werd vrijdag onverwacht ontslagen, omdat het bestuur van OpenAI het vertrouwen in hem was kwijtgeraakt. Hij was volgens het bestuur niet altijd openhartig in zijn communicatie, aldus een verklaring. OpenAI-medeoprichter Brockman stapte vervolgens uit protest over het ontslag van Altman zelf op. Ook andere topmensen hebben inmiddels aangegeven te vertrekken.

Gedane zaken

Grote investeerders in OpenAI, waaronder Microsoft, hadden volgens bronnen juist druk uitgeoefend op het bedrijf om Altman weer terug te laten keren. Maar inmiddels heeft OpenAI al een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd, namelijk Emmett Shear. Hij is medeoprichter en voormalig topman van videostreamingsite Twitch.

Nadella zegt op berichtendienst X (voorheen Twitter) dat Microsoft snel de middelen zal vrijmaken die Altman en Brockman nodig hebben om succesvol te zijn. Hij verklaarde verder uit te kijken om Shear en zijn team te leren kennen en dat Microsoft toegewijd blijft aan het partnerschap met OpenAI. Microsoft bezit bijna de helft van OpenAI.

Vergelijking met GitHub, Mojang, LinkedIn

"De missie gaat door", reageert voormalig OpenAI-CEO Altman in een bericht op X (voorheen Twitter). In reactie daarop laat Microsofts hoogste baas weten dat hij "super excited" is dat Altman zich bij Microsoft voegt als CEO van de nieuwe AI-groep van het techbedrijf. Daarbij moet de in huis gehaalde AI-topman een nieuw tempo voor innovatie gaan neerzetten.

"We hebben veel geleerd in de afgelopen jaren over hoe oprichters en innovators ruimte te geven om onafhankelijke identiteiten en culturen te bouwen binnen Microsoft", stelt Nadella. Hij noemt daarbij enkele grote overnames van zijn bedrijf, waar die aankopen wel op zichzelf zijn blijven staan. Dit zijn ontwikkelplatform GitHub, Minecraft-maker Mojang Studios en zakelijk social network LinkedIn. Nadella zegt ernaar uit te kijken om Altman eenzelfde zelfstandige identiteit en cultuur te laten creëren op het gebied van AI.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in