Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI beleeft roerig weekend maar CEO Altman lijkt niet terug te keren

Sommige bestuursleden en investeerders van OpenAI hebben het hele weekend geprobeerd mede-oprichter Sam Altman terug te halen als CEO nadat hij op vrijdag werd ontslagen. Maar het bestuur heeft zondagavond voormalig Twitch-CEO Emmett Shear aangewezen als interim CEO, volgens The Information.

Sam Altman werd vrijdag plotseling aan de kant gezet door het bestuur van de onderneming, die hij een jaar geleden voor de hele wereld op de kaart zette met de lancering van ChatGPT. Altman zou volgens een blog op de OpenAI site "niet helder zijn in zijn communicatie met het bestuur, waardoor de mogelijkheden om zijn verantwoordelijkheden uit te voeren, worden gehinderd." Het bestuur zegde daarop het vertrouwen in Altman op. 

Interim CEO startte terughaalactie

Het bestuur koos CTO Mira Murati als tijdelijke opvolger van Altman. Maar die startte dit weekend een campagne samen met een aantal aanhangers van Altman waaronder werknemers en grote investeerders als Microsofts CEO Satya Nadella, om Altman terug in het zadel te krijgen. De eisen van Altman om terug te keren bestonden onder meer uit het aftreden van het bestuur en het ongegrond verklaren van de beschuldigingen aan zijn adres.

Maar ondanks gesprekken die zondag werden gevoerd met het bestuur, heeft bestuurslid en Quora-CEO Adam D’Angelo parallel aan die gesprekken contact gezocht met zeker twee vooraanstaande technologieleiders om de rol van CEO bij OpenAI permanent in te vullen. Het lijkt er volgens Venturebeat op dat in ieder geval sommige boardleden vastbesloten zijn Altman aan de kant te schuiven ondanks de pleidooien van invloedrijke aanhangers van de ontslagen CEO. Murati is in ieder geval door het bestuur gelijk weer aan de kant geschoven als interim CEO en vervangen door Shear. Het lijkt erop dat Altman definitief is vertrokken.

Onenigheid in de board

Het bestuur van OpenAI bestond tot voor kort uit zes leden. Naast Altman vervulde president Greg Brockman de rol van bestuursvoorzitter, maar werd tegelijk met het ontslag van Altman uit die rol gezet door de overgebleven vier bestuursleden. Brockman nam daarop gelijk ontslag. De vier resterende boardleden zijn chief scientist Ilya Sutskever en de externe leden Adam D’Angelo, CEO van Quora, technologie-ondernemer Tasha McCauley en Helen Toner van het Georgetown Center for Security and Emerging Technology. Het zou vooral Sutskever zijn geweest die de drie externe boardleden heeft aangezet tot het ontslag van Altman. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in