Overslaan en naar de inhoud gaan

'Amazon verhevigt AI-wedloop met OpenAI en Alphabet'

Amazon gaat volgens ingewijden miljoenen investeren in een trainingsmodel voor kunstmatige intelligentie (AI) dat vergelijkbare modellen van OpenAI en Alphabet achter zich moet laten. Het model, met de codenaam Olympus, moet tot twee keer zoveel data kunnen beoordelen en verwerken als GPT-4 van OpenAI, een van de beste nu beschikbare modellen.

Amazon Echo
Amazon

Olympus zou maar liefst 2 biljoen parameters omvatten, terwijl GPT-4 het doet met 'slechts' 1 biljoen parameters. Dit ambitieuze AI-project van Amazon en de bijbehorende miljoeneninvestering worden nu onthuld door persbureau Reuters, op basis van gesprekken met anonieme bronnen. Amazon weigert commentaar te geven.

AI-inspanningen verenigd

Volgens de ingewijde bronnen van Reuters heeft Amazon al een speciaal team samengesteld voor zijn AI-haasjeover. Het hoofd van die nieuwe groep is Rohit Prasad, die voorheen hoofd was van Amazons AI-aangedreven spraakassistent Alexa die onder meer dienst doet in de slimme Echo-speakers van de webwinkelreus. Prasad rapporteert direct aan Amazon-CEO Andy Jassy en heeft als hoofdwetenschapper op het gebied van AI de diverse AI-inspanningen van het bedrijf verenigt, schrijft Reuters.

Amazon investeerde onlangs al 4 miljard dollar in het AI-bedrijf Anthropic, dat werkt aan chatbot Claude. Amazon heeft al ervaring opgedaan met zogenoemde Large Language Models (LLM's), maar is ervan overtuigd dat zakelijke klanten toegang willen hebben tot de best presterende modellen. LLM's vormen de onderliggende technologie om op grote schaal gegevens te verwerken. Het trainen van grotere AI-modellen is duurder door de benodigde hoeveelheid rekenkracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in