Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI-concurrent Anthropic krijgt miljarden van Amazon

De AI-wedloop warmt verder op nu Amazon een miljardendeal heeft gesloten met AI-maker Anthropic. De e-commercereus, met zijn grote clouddivisie AWS, voert daarmee de concurrentie op met techtitanen als Microsoft, Google en Meta. In eerste instantie gaat het om 'slechts' 1,25 miljard dollar, maar dat kan oplopen tot wel 4 miljard.

Big Tech
techreuzen

Anthropic telt overigens ook Google onder zijn investeerders. Het AI-bedrijf biedt net als het breed bekende OpenAI (en Google met zijn zelfontwikkelde Bard) een tekstgestuurde chatbot (Claude 2) die gebaseerd is op een zogeheten groot taalmodel (large language model, LLM). Zulke generatieve AI (genAI) genieten nu enorme aandacht, met hoge verwachtingen en dito bedragen die erin gestoken worden.

Trainingskosten voor volgende generatie

Eerder dit jaar heeft Anthropic al verklaard dat het in de komende twee jaar een totaal aan investeringen van 5 miljard dollar wil binnenhalen. Dat geld is nodig om nieuwe, nog omvangrijkere AI-modellen te trainen, meldde TechCrunch in april. Dat zogenoemde Claude-Next moet dan tien keer krachtiger zijn dan de krachtigste genAI die er nu is.

Microsoft heeft in de afgelopen jaren in totaal wel 11 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI. Amazon lijkt de miljardenstrijd om AI-voorsprong nu aan te gaan met de grote deal met Anthropic. Dat bedrijf gaat voortaan ook de cloud van Amazon gebruiken als voornaamste platform. Bedrijfsonderdeel AWS (Amazon Cloud Services) heeft eerder al een divers pallet aan AI-diensten onthuld voor zijn uiteenlopende cloudklanten. Daaronder zit onder meer de technologie van Anthropic.

In het diepe met genAI

Generatieve AI, zoals ChatGPT, veroorzaakt een golf van vraagstukken op het gebied van compliance, security, juridische implicaties en ethiek. IT staat centraal in het beantwoorden van deze vragen en het begeleiden van de organisatie door deze transformatie. Sluit je aan bij ons voor een diepe duik in de kernuitdagingen waarmee IT-professionals worden geconfronteerd bij het implementeren en integreren van deze technologie:

IT aan het roer op 7 november AFAS, Leusden

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in