Overslaan en naar de inhoud gaan

GPU-dominantie van Nvidia krijgt nu concurrentie van Microsoft-ontworpen AI-chips

Terwijl de vraag naar AI-chips aanhoudend groot is en de prijzen voor die chips, zoals GPU's van Nvidia, hoog zijn, komt Microsoft met zelfontworpen alternatieven. Op zijn Ignite-conferentie heeft de Azure- en Copilot-aanbieder twee speciale AI-chips onthuld. Deze komen niet los op de markt, maar dienen voor Microsofts AI- en clouddiensten.

Microsoft Azure Maia AI Accelerator
Microsoft

De nu officieel bekend gemaakte AI-chips van Microsoft zijn al geruime tijd in de maak en berichten erover zijn al eerder gepubliceerd. De techreus heeft daarbij ook gebruik gemaakt van kennis en ervaring die het in de loop der jaren heeft opgedaan met zijn eigen chipontwikkelwerk voor ARM-processors. Die zuinige chiparchitectuur doet niet alleen dienst in smartphones en tablets.

ARM inside

Op de Ignite-conferentie heeft Microsoft de ARM-processor Cobalt onthuld, die is ontworpen voor algemene taken in de Azure-cloud van de IT-leverancier. Deze chip heeft 128 cores, die per stuk aangestuurd kunnen worden op prestatieniveau en energieverbruik. Naast die zelfontworpen ARM-chip voor cloudtoepassingen komt Microsoft ook met de Maia AI Accelerator, die is geoptimaliseerd voor AI-taken en generatieve AI (genAI), speficiek: GPT 3.5 Turbo en GPT-4.

Voor deze chip is samengewerkt met AI-aanbieder OpenAI. Die maker van GPT en de daarop gebaseerde ChatGPT-chatrobot is op financieel en technologisch gebied partner van Microsoft. Enerzijds heeft Microsoft miljarden geïnvesteerd in OpenAI, maar anderzijds gebruikt het de technologie van de AI-maker voor diverse Copilot-aanvullingen in zijn diverse softwareproducten en diensten. Hier komt nu dus hardware nog bij.

Van top tot teen

De nieuwe chips worden vanaf begin komend jaar in gebruik genomen, in Microsofts eigen datacenters. Daar worden Cobalt en Maia dan ingezet voor het draaien van diensten zoals Microsoft Copilot en de Azure OpenAI Service, meldt de aanbieder nu. Daarbij worden beide chips neergezet als "het laatste puzzelstukje voor Microsoft om infrastructuursystemen te bieden - die alles omvatten van silliciumkeuzes, software en servers tot aan racks en koelingssystemen - die van top tot teen zijn ontworpen en zijn te optimaliseren voor interne workloads en workloads van klanten".

Naast deze eigen hardware-ondergrond voor cloud en AI blijft Microsoft ook chips gebruiken van andere leveranciers, waar het ook samenwerkingen onderhoudt. Zo noemt Microsoft nu ook al de net onthulde H200-GPU's van Nvidia. De AI-chips van die chipmaker, oorspronkelijk bekend van chips voor videokaarten in pc's en workstations, genieten een enorme populariteit die is aangejaagd door de huidige AI-hype.

Versus stijgende kosten

Processorreus Intel, die tot op heden de voornaamste chippartner is van Windows-maker Microsoft, heeft te kampen met enige achterstand op het gebied van AI-kracht. Concurrent Apple heeft in zijn zelfontworpen ARM-chips allang ingebouwde cores speciaal voor AI-taken. Microsoft heeft voor zijn recent onthulde mobiele workstation zijn toevlucht gezocht tot een losse AI-coprocessor. Die Surface Laptop Studio 2 valt ook nog te voorzien van Nvidia-GPU.

Op servergebied biedt Intel weliswaar aparte chips voor versnelling van AI-taken, maar Nvidia is momenteel dominant op die markt. Daarbij is er door de grote vraag sprake van schaarste en dus van hoge prijzen. Mede in reactie daarop werkt Microsoft aan zelfontworpen chips - voor eigen gebruik dus, waarbij klanten van Microsoft kunnen meeprofiteren. Behalve prestatievermogen prijst het bedrijf ook specifiek kostenverlaging aan voor zijn nieuwe chips.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in