Overslaan en naar de inhoud gaan

'OpenAI overweegt eigen AI-chips te gaan maken'

OpenAI, de maker van ChatGPT, zou overwegen om zijn eigen chips voor kunstmatige intelligentie te maken. Dat meldt Reuters op basis van ingewijden die kennis hebben van de plannen. Het bedrijf zou zelfs al een potentiële overnamekandidaat evalueren. 

Close-up van een chip.
CC BY 2.0 - Flickr

OpenAI gebruikt nu met name de GPU's van Nvidia om zijn AI te draaien. Maar CEO Sam Altman heeft al eerder geklaagd over de schaarste van GPU's, die door die schaarste ook nog eens veel duurder worden. 

Het afgelopen jaar zou OpenAI diverse opties besproken hebben om beide problemen op te lossen, aldus de bronnen van Reuters. Er is bijvoorbeeld gesproken over nauwer samenwerken met chipmakers als Nvidia en om chips bij meer leveranciers dan alleen Nvidia af te nemen.

Potentiële overname

De ingewijden stellen dat OpenAI daarnaast overweegt om zelf een stap in de chipmarkt te zetten, door eigen AI-chips te gaan maken. Om dat mogelijk te maken, zou dus een ander bedrijf overgenomen kunnen worden.

Hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen, zou OpenAI al wel een kandidaat in gedachten hebben en daar zelfs al onderzoek naar hebben gedaan. Om welk bedrijf het gaat, is niet duidelijk. OpenAI weigert te reageren op de berichtgeving. 

Mocht OpenAI een eigen chip gaan maken, dan duurt het waarschijnlijk nog enige jaren voor deze klaar is. OpenAI is namelijk zelfs met een overname afhankelijk van andere partijen voor de levering van benodigde onderdelen en apparatuur.

In het diepe met genAI

Generatieve AI, zoals ChatGPT, veroorzaakt een golf van vraagstukken op het gebied van compliance, security, juridische implicaties en ethiek. IT staat centraal in het beantwoorden van deze vragen en het begeleiden van de organisatie door deze transformatie. Sluit je aan bij ons voor een diepe duik in de kernuitdagingen waarmee IT-professionals worden geconfronteerd bij het implementeren en integreren van deze technologie:

IT aan het roer op 7 november AFAS, Leusden

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in