Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI vindt copyright claims onhoudbaar

Robot defense
Shutterstock

OpenAI verdedigt zich met hand en tand tegen copyright claims. Het bedrijf heeft rechtszaken tegen zich lopen van diverse auteurs en comédienne Sarah Silverman, die stellen dat bij het trainen van ChatGPT inbreuk is gemaakt op hun copyrights, door de bot zonder hun toestemming te trainen op hun proza. OpenAI slaat nu terug, meldt The Register.

De advocaten van OpenAI stellen nu dat minimaal vijf aanklachten sowieso van tafel moeten (rond indirecte schending van copyrights, schending van de Digital Millennium Copyright Act, oneerlijke concurrentie, nalatigheid en ongerechtvaardigde verrijking). De aanklacht wegens directe schending van copyrights willen ze wel principieel uitvechten voor de rechtbank.

Fair Use

OpenAI stelt dat het bedrijf geen enkel copyright geschonden heeft en dat ChatGPT beschermd wordt door wat voor de Amerikaanse wet “fair use” wordt genoemd. In de Amerikaanse wetgeving rond copyright staat namelijk “transformatief gebruik” redelijkerwijs moet worden toegestaan (fair use). Volgens OpenAI heeft het large language model van het bedrijf de werken van de auteurs weliswaar in zich opgenomen, maar worden de teksten uitsluitend ‘getransformeerd gebruikt’ voor allerlei verschillende toepassingen.

In de documenten die de advocaten bij de rechtbank in San Francisco hebben ingediend, stellen ze dat de aanklacht niet houdbaar is, omdat iedere output van ChatGPT, van een simpel antwoord op een vraag (bijvoorbeeld “Ja”), tot de naam van de president van de Verenigde Staten, tot een paragraaf die de plot, thema's en betekenis van Homerus' De Ilias beschrijft, volgens de huidige aanklacht per definitie een inbreukmakend 'afgeleid werk' zou zijn van de boeken van de eisers.

Zo werkt copyright niet

"Erger nog, elk van deze outputs zou tegelijkertijd een inbreukmakend derivaat zijn van elk van de miljoenen andere individuele werken in het trainingscorpus - ongeacht of er overeenkomsten zijn tussen de output en de trainingswerken. Zo werkt het auteursrecht niet", aldus de advocaten.

De uitkomst van de rechtszaak, en meerdere andere die op dit moment lopen tegen AI-bedrijven, wordt reikhalzend tegemoet gezien door werknemers in creatieve beroepen die hun werk bedreigd zien door AI.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in