Beheer

Windows
Windows 10

Oktober-update Windows 10 loopt achter op eervorige release

Oktober-versie van vorig jaar overtroeft October 2018 Update.

© AdDuplex
29 november 2018

Oktober-versie van vorig jaar overtroeft October 2018 Update.

De huidige oktober-release van Windows 10 wordt minder gebruikt dan de jaar oude voorganger, die tussentijds is vervangen door de april-update van dit jaar. De na vertraging snel uitgerolde April Update is goed voor het gros van de Windows 10-pc’s, terwijl de jaar oude oktober-release nog altijd enkele procenten gebruik kent. De nu met vertraging voorzichtig aan uitgerolde October 2018 Update loopt er achteraan.

De uitrol van de nog altijd door bugs geplaagde oktober-update verloopt langzaam. Deze nieuwste versie van Windows 10 kan bogen op een marktaandeel van slechts 2,8 procent. Ondertussen zit de begin dit jaar vervangen oktober-release van 2017 (Fall Creators Update) op een 3,9 procent. De huidige meest gebruikte versie is de April Update (voorheen bekend als de Spring Creators Update), die na een buggy release een turbo-uitrol heeft gekregen en nu een forse 89,5 procent gebruik kent.

Updatetempo

Deze percentages zijn afkomstig van het bedrijf AdDuplex, dat in-app ads aanbiedt en daarmee naast app-gebruik ook de onderliggende Windows 10-versies meet. Terwijl dit meetnetwerk geen compleet bereik heeft voor alle installaties van Windows 10 geeft het wel een goede indicator van gebruik. De herfst-update van dit jaar is niet alleen kleiner in gebruik dan de eervorige versie, die dus ook in het herfstseizoen uitkwam.

De huidige oktober-update (met versienummer 1809) loopt ook nog eens achter op het updatetempo. Eind november vorig jaar was de toenmalige herfst-update zijn eervorige voorganger (de Anniversary Update, van augustus 2016) gepasseerd. Laatstgenoemde is nu met 1,4 procent nipt kleiner dan de Creators Update (1,5 procent), die in de lente van vorig jaar is uitgebracht.

Windows 10 October 2018 Update

Vertraging door bugs

Verzachtende omstandigheid voor het achterlopen van de huidige oktober-update is het feit dat die release een beschikbaarheidsgat heeft van enkele weken. Dat is de tijd tussen het eerste uitbrengen begin oktober en het opnieuw uitbrengen, eerder deze maand. De initiële, buggy release is namelijk gauw teruggetrokken door Microsoft, die het besturingssysteem vervolgens in gefixte uitvoering weer heeft uitgebracht. Dat fixen betreft de ernstige bugs die tot dataverlies kunnen lijden, maar daarnaast spelen er nu nog andere bugs.

2
Reacties
Bop 05 december 2018 19:13

Ja Cyberiad, ik ben blij dat die versie me nog niet eens aangeboden is.
Na alle ellende wil ik eerst een bevestiging zien dat alle problemen opgelost zijn.
Wordt er ook niet duidelijker op. Waar hebben we het ondertussen over, 1809.4 ofzo?

Of uiteindelijk maar lekker 1903.
Kat uit de boom kijken blijft ook daarbij wijs.

cyberiad 30 november 2018 16:14

Gezien het feit dat er telkens zeer vervelende issues (zeker in zakelijke omgevingen) boven water komen met deze release, en de uitrol al 2 keer is stopgezet, zie ik als meestervoorspeller dat de penetratiegraad van deze release wel eens heel erg tegen zal gaan vallen.
Volgens mij kijken de meeste bedrijven de kat uit de boom, en wachten op de voorjaarsrelease (of de volgende najaarsversie).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.