Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober-update Windows 10 zit VPN en iCloud dwars

Apple's Windows-app voor zijn clouddienst iCloud wordt onderuit gehaald in combinatie met de allernieuwste versie van Windows 10. De grote oktober-update voor dat besturingssysteem van Microsoft blijkt iCloud-synchronisatie te frustreren of zelfs de hele iCloud-installatie te blokkeren. Daarnaast spelen er nog andere, 'zakelijke' bugs met de veelgeplaagde 1809-release.
iCloud-logo
© Apple
Apple

In reactie heeft Microsoft nu de uitrol van de grote herfst-update geblokkeerd voor bepaalde gebruikers. Het gaat dan om pc's waar iCloud al geïnstalleerd staat. Het blijkt namelijk dat na toepassing van de grote, eerder al uitgestelde, oktober-update de cloud-app van Apple niet goed meer werkt. Het automatisch synchroniseren en bijwerken van foto's hapert.

Vers ontdekt

Verder blijkt iCloud niet meer te installeren als een pc is bijgewerkt met de oktober-update. Gebruikers van Windows 10 die voorheen de iCloud-app niet draaiden, maar dat na installatie van de herfst-update toch willen, kunnen dat vooralsnog dus niet. Deze incompatibiliteit van Apple's Windows-programma met de nieuwste release van dat pc-platform is door Apple ontdekt, en vlak voor het weekend door Microsoft wereldkundig gemaakt.

De twee bedrijven werken nu samen aan een oplossing. Microsoft blokkeert nu de uitrol van Windows 10's 1809-release voor huidige iCloud-gebruiker, totdat de kwestie is opgelost. "We raden aan dat je niet probeert om handmatig te updaten middels de Update Now-knop ['Naar updates zoeken' - red.] of de Media Creation Tool vanaf de Microsoft softwaredownloadsite totdat deze issue is opgelost", meldt Microsoft in een supportdocument.

Ook VPN, security en netwerkmappen

Op die webpagina over de updategeschiedenis van Windows 10 prijken nu nog meer verse bugs. Zo blijkt de herfst-update niet goed overweg te kunnen met VPN-clients van F5 Networks, securitysoftware (OfficeScan and Worry-Free Business Security) van Trend Micro, en gebruik van bepaalde oudere AMD-GPU's voor bijvoorbeeld grafische versnelling van content in Windows' webbrowser Edge.

Ook kunnen gekoppelde mappen (mapped drives) na inloggen op Windows 10 1809 niet opnieuw verbinden, waardoor gebruikers geen toegang hebben tot netwerkschijven. Microsoft biedt een workaround-script voor dit probleem en werkt aan een oplossing. Die komt naar verwachting eind deze maand uit, schat de software-ontwikkelaar in. In de tussentijd is voor gebruikers de uitrol van 1809 gestaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in