Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 oktober-update loopt uit naar november

De uitrol van de halfjaarlijkse grote verbouwingen aan Windows 10 gebeurt weliswaar gefaseerd, maar ditmaal kampt Microsoft met flinke uitloop. De herfst-update van dit jaar heet officieel de October 2018 Update en is qua release-nummering getooid met 1809, wat staat voor de negende maand (september) van 2018. Windows 10 is met deze flinke verversing echter op meerdere problemen gestuit, die achtereenvolgens en in de praktijk zijn ontdekt.
Blue Screen of Death
© Microsoft
Microsoft

Zowel testers, in het zogeheten Windows Insiders-programma, als ook gewone gebruikers hebben te kampen gehad met stille bestandsoverschrijving, dataverlies en vastlopers tijdens het updateproces. Laatstgenoemde groep omvatte mensen die handmatig de nieuwe release hebben binnengehaald, hetzij door een ISO-bestand te downloaden, hetzij door Windows 10 naar updates te laten zoeken.

Pauzeren en offline halen

De diverse opgetreden problemen hebben Microsoft ertoe gebracht om de uitrol te pauzeren en de aangeboden downloads van ISO-bestanden terug te trekken. Overigens zijn niet alle testers en gebruikers getroffen door de fouten in de oktober-update. Microsoft heeft de diverse bugs gefixt, en die oplossingen mede in preview-vorm gedistribueerd onder Windows Insiders. De in september officieel afgeronde oktober-update is in de loop van afgelopen maand meerdere malen bijgewerkt voor testers.

Voor reguliere gebruikers levert bijwerken van Windows 10 tot op heden slechts gewone patches, fixes en cumulatieve updates op, voor de 1803-release die begin dit jaar is uitgekomen. De grote update naar 1809, die ook voor IT-professionals flink wat verbeteringen belooft, blijft vooralsnog 'vermist' voor non-Insiders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in