Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober-update Windows 10 frustreert Win32-apps

Na dataverlies, update-uitstel en re-release zijn nieuwe bugs ontdekt waar nu nog wat verse bugs aan worden toegevoegd. Naast Microsofts eigen Windows Media Player wordt ook het instellen van standaardapplicaties gedwarsboomd door de grote oktober-update voor Windows 10.
Windows 10 default applications
© Microsoft
Microsoft

Gebruikers die de grote oktober-update voor Windows 10 hebben geïnstalleerd, kunnen op nieuwe, nadelige bijwerkingen stuiten. De 1809-release van Microsofts besturingssysteem is begin oktober uitgebracht, na enkele dagen gauw weer ingetrokken, en vervolgens begin november opnieuw uitgebracht. Ernstige bugs die voor dataverlies kunnen zorgen, hebben Microsoft ertoe gebracht om de initiële uitrol te staken. De softwareproducent spreekt van 'pauzeren'.

Nieuw: bugs, klein en groter

Terwijl de dataverliesbugs nu zijn gefixt, blijkt de October 2018 Update nog altijd niet vrij van foutjes. In de week na de re-release van 1809 zijn al nieuwe problemen aan het licht gekomen: ditmaal met VPN-clients, securitysoftware, Apple's iCloud-app, en ook met gedeelde netwerkschijven. Daar valt nu nog een relatief klein probleem en een wat grotere bug aan toe te voegen.

Eerstgenoemde betreft de in het besturingssysteem ingebouwde Windows Media Player. Microsofts eigen media-afspeelsoftware blijkt bij het afspelen van bepaalde bestanden niet vooruit of achteruit te kunnen 'spoelen' in het mediabestand. Dit soort functionaliteitsverlies is in het verleden al eerder opgetreden, met andere versies van de Media Player en van Windows zelf. Microsoft werkt nu aan een oplossing voor Windows 10, schrijft Microsoft-watcher Paul Thurrott op uit de supportmededeling van Microsoft. Deze fix komt in een toekomstige update, waarvan de timing nu nog onbekend is.

'Opnieuw proberen'

De tweede, wat grotere bug betreft de instelling van klassieke Windows-programma's (zogeheten Win32-applicaties) als standaardoptie voor het openen van bepaalde bestandstypes. Dit omvat ook eigen Win32-apps van Microsoft, die het meelevert met Windows. De leverancier zelf noemt als concreet voorbeeld het instellen van Kladblok. In forummeldingen van getroffen gebruikers wordt ook de Windows Photo Viewer genoemd.

Ook deze bug is bij Microsoft in behandeling. Het bedrijf verwacht eind deze maand nog een fix uit te brengen. De Win32-instellingsbug raakt niet alle gebruikers, stipt Microsoft nog aan. Getroffen gebruikers krijgen het advies om het instellen van de standaardapplicatie bij falen opnieuw te proberen. In sommige gevallen levert dit dan toch succes op, meldt Microsoft in de supportmededeling.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in