Beheer

Windows
Windows 10 check-in

Oktober-update Windows 10 staat opnieuw klaar

De geplaagde October 2018-update voor Windows 10 is nu opnieuw uitgebracht.

13 november 2018

De geplaagde October 2018-update voor Windows 10 is nu opnieuw uitgebracht.

Geruchten waren er dinsdagmiddag al: dat Microsoft de 1809-release van Windows 10 op korte termijn weer zou uitbrengen. Nu in gefixte uitvoering, ruim een maand na de eerste release. De grote oktober-update bleek aanvankelijk namelijk wat bugs te bevatten, van 'showstopper'-kaliber.

De in de praktijk door eindgebruikers gevonden bugs hebben Microsoft ertoe gebracht om zo'n vier dagen na de initiële release deze update terug te trekken. De op 2 oktober gestarte uitrol is formeel gepauzeerd, op 6 oktober. Het gros van de gebruikers had toen de 1809-release van Windows 10 nog niet binnengekregen. De getroffen gebruikers waren diegenen die zelf deze herfstronde van de grote, halfjaarlijkse verbouwingen aan Windows 10 hadden binnengehaald.

Dataverlies, twee keer

Terwijl het aantal bug-slachtoffers relatief beperkt was, gold dat niet voor de aard van de bugs. De October 2018 Update voor Windows 10 kon namelijk onder bepaalde omstandigheden data van gebruikers, netjes opgeslagen in daarvoor bestemde mappen, wissen. Na die initiële dataverlies-bug is nog een andere datafout ontdekt. Deze kon leiden tot stille overschrijving van bestanden bij het uitpakken van gecomprimeerde mappen.

Microsoft verzekert nu bij het opnieuw uitbrengen van de grote oktober-update dat deze uitgebreid is getest. "Naast uitgebreide interne validatie, hebben de tijd genomen om feedback en diagnostische data van onze Windows Insiders nauwgezet te monitoren", blogt Microsoft-topman John Cable. Hij is verantwoordelijk voor onderhoud (servicing) en distributie (delivery) van Windows. Cable spreekt van miljoenen apparaten waarop de Windows 10 October Update draait, wat dan dus computers en tablets zijn van testers die bewust meedoen aan Microsofts previewprogramma Windows Insider.

Voorzichtig aan

"We hebben geen verder bewijs van dataverlies." Op basis van deze test- en monitoringgegevens begint Microsoft nu de re-release van de October Update. Dit gebeurt in eerste instantie op twee, nog enigszins ingetogen manieren: de herfst-update is te downloaden als ISO-bestand, en het is beschikbaar voor "geavanceerde gebruikers" die handmatig hun Windows-installatie laten controleren op updates.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.