Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote vernieuwing voor Windows 11 staat op stapel; meer AI maar ook low-level verbeteringen

Windows 11 krijgt later dit jaar een grote update (24H2) die dan een reeks aan vernieuwingen, verfijningen en veranderingen brengt. Microsoft brengt in het najaar zijn jaarlijkse grote Windows-verbouwing uit, die ook bepalend is voor de supportroadmap; de tijdsduur waarin gebruikers security-updates krijgen voor specifieke Windows-releases. De 24H2-release brengt meer AI, naast nog prestatieverbeteringen, ARM-aanpassingen, ondersteuning voor WiFi 7 en meer.

Windows 11 24H2-update
Microsoft

De aankomende herfstupdate voor Windows 11 geeft niet alleen, maar neemt ook. Zo verdwijnen met de komst van 24H2 de Tips-app van het besturingssysteem, de eenvoudige tekstverwerker WordPad en de eerder door Microsoft gepushte spraakassistent Cortana. Het verdwijnen van Microsofts gratis tekst-app, die tussen het kale Kladblok en het betaalde Word in zit, is al enkele maanden bekend.

24H2-release uit te proberen

Microsoft heeft begin september vorig jaar stilletjes het einde ingeluid van de 28 jaar oude Windows-applicatie. WordPad kreeg vanaf toen geen updates meer en zou in een toekomstige Windows-versie worden verwijderd, meldde Microsoft toen in een supportdocument. Die toekomstige update waarmee WordPad weggaat, is dus de 24H2-release. Daarvan is nu een testversie (build 26100.712) beschikbaar.

Deze testversie is uitgebracht in het zogeheten Release Preview-kanaal, wat aangeeft dat de software bijna gereed is en daarmee rijp voor het definitieve uitbrengen. Die officiële uitrol volgt pas na de zomervakantie, wat dan via Windows Update geleidelijk aan wordt gedaan. Onder de verbeteringen die 24H2 brengt naar Windows 11 bevinden zich minder zichtbare zaken zoals bijgewerkte compiler, kernel en scheduler. Die low-level verbeteringen zijn mede voor pc's met ARM-processoren, die nu in een nieuwe golf op de markt komen.

AI-pc's, voor lokale AI

Microsoft en diens pc-partners spreken daarbij van 'AI-pc's', die dankzij speciale AI-chips (neural processing engines, NPU's) betere prestaties moeten bieden voor AI-toepassingen. Die kunnen dan ook (meer) lokaal draaien, wat voor gebruikende bedrijven, overheden en individuen een cruciale keuze kan zijn; versus cloudgedreven AI.

Terwijl onderzoeksbureau IDC eerder heeft voorspeld dat AI-pc's snel de markt gaan overnemen, is uit later, ander onderzoek een relativering naar voren gekomen. De tech-industrie is dit jaar mogelijk te hard van stapel aan het lopen met de push voor AI-pc's. Wijdverspreide omarming en gebruik door de markt zou pas volgend jaar op gang komen, blijkt uit onderzoek van Forrester.

WiFi 7, 7-zip en TAR, plus Sudo

De timing van de herfstupdate voor Windows 11 kan die prognose verdere versterking geven. Naast technische verbeteringen onder de motorkap en meer AI-mogelijkheden brengt 24H2 ook veranderingen die zichtbaarder zijn voor eindgebruikers. Dit omvat ondersteuning voor het snellere WiFi 7, support voor gecomprimeerde bestanden in 7-zip en TAR-formaat, en het van Unix en Linux bekende Sudo-commando om software uit te voeren met hogere rechten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in