Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfs Windows' Kladblok krijgt AI ingebakken (terwijl Wordpad weg gaat)

CEO Satya Nadella van Microsoft heeft eerder al gezegd dat AI-mogelijkheden ingebouwd gaan worden in de services en software van zijn bedrijf. Ook Windows en daarin zelfs een eenvoudige app als Kladblok. Aan code in de nieuwste testbuilds van Windows 11 is gezien dat die basale tekstverwerker AI-vermogen krijgt.

Microsoft Copilot
Microsoft

De AI-aangedreven functionaliteit die Kladblok (Notepad in het Engels) dan krijgt, zou zijn voor hulp bij het opstellen van teksten. Een zogeheten Cowriter dan dus. De in de bètacode ontdekte AI-mogelijkheden van de Cowriter betreffen het herschrijven, inkorten en uitbreiden van teksten. Daarnaast zijn er twee opties om de toon van de ingevoerde tekst te (laten) veranderen en om de formattering aan te (laten) passen.

Betalen naar gebruik?

Gebruik van deze opties lijkt te gaan gebeuren op basis van een credits-systeem, waarvan de prijsstelling nog onbekend is, meldt technieuwssite The Verge. Dit is vergelijkbaar met wat Microsoft al doet voor de AI-mogelijkheden die het heeft ingebouwd in zijn basale beeldbewerkingsprogramma Paint. Die zogeheten Cocreator voor Windows' grafische programma is eind vorig jaar uitgekomen.

Ondertussen is in een recente testbuild van Windows 11 die andere eenvoudige tekstverwerker van Microsoft verwijderd. Het einde is aangebroken voor WordPad, dat net wat meer functionaliteit biedt dan Kladblok en dat ook verschillende bestandsformaten ondersteunt. Microsoft heeft dit schrappen van deze 28 jaar oude app eind vorig jaar al stilletjes aangekondigd in een supportdocument.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in