Overslaan en naar de inhoud gaan

WordPad verdwijnt uit Windows

WordPad icon in WordPad document
WordPad
Microsoft

Het is zonder veel ruchtbaarheid gebeurd: Microsoft neemt afscheid van WordPad. Die eenvoudige tekstverwerker krijgt geen updates meer en wordt in een toekomstige Windows-versie verwijderd. Deze app wordt al 28 jaar gratis meegeleverd met Windows, in z'n vele versies.

"Elke versie van de Windows-client voegt nieuwe features en functionaliteit toe. Soms verwijderen nieuwe versies ook features en functionaliteit, vaak omdat ze een nieuwere optie hebben toegevoegd", begint het supportdocument dat Microsoft 1 september heeft gepubliceerd. Daarin zet de softwareleverancier uiteen welke functies, apps en technologie het afdankt in nieuwe releases van Windows 10 en 11.

Microsoft-alternatief, of alternatieven

Bovenaan de lijst staat WordPad, waarmee simpele tekstbestanden maar ook documenten met enige mate van opmaak zijn te maken en bewerken. "We raden Microsoft Word aan voor 'rijke' tekstdocumenten zoals .doc en .rtf, en Windows Kladblok voor eenvoudige tekstdocumenten zoals .txt", geeft Microsoft daarbij aan.

WordPad is voor het eerst verschenen in Windows 95, waarbij het Microsofts eenvoudige tekstverwerker Write verving als optie om zogeheten rich text files (rtf) te kunnen maken, lezen, bewerken en opslaan. Inmiddels wordt WordPad door sommige mensen wel als achterhaald beschouwd. Gratis online-tekstverwerkers zoals Google Docs maar ook de webuitvoering van Microsoft Word bieden veel meer mogelijkheden dan de 'grote broer' van Kladblok (Notepad) dat ook gratis meekomt met Windows. Daarnaast bestaan er alternatieven zoals de opensourcepakketten LibreOffice en het daarop gebaseerde Collabora Office.

Securityrisico

ICT-beveiligingsonderzoeker Tom van de Wiele meent dat WordPad zal voortbestaan als draagbare app (portable application). Daar voegt hij de sombere verwachting aan toe dat het net als veel portable apps zal opduiken in varianten met ingebouwde backdoors en malware. Gebruikers met nostalgie (en met weinig geld) zullen die malafide WordPad-downloads dan aangereikt krijgen via ads-campagnes en torrentsites, voorspelt de expert van securityleverancier WithSecure (voorheen F-Secure).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in