Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft vervangt Mail- en Agenda-apps in Windows

Microsoft gaat de ingebouwde Mail- en Agenda-apps van Windows de deur uitdoen. Die inmiddels al wat oudere apps zijn ingevoerd met Windows 8 en hebben hun huidige uiterlijk sinds Windows 10. Ze worden vervangen door Microsofts bekende mail- en agendaclient Outlook, alleen dan niet in de traditionele applicatievorm: Windows-gebruikers krijgen het als webapp.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Deze verandering voor gewone eindgebruikers is alvast zichtbaar in een recent uitgekomen bètarelease van Windows 11. In die preview van een toekomstige versie van het besturingssysteem zit een preview van de Outlook-client. Veel functionaliteit van die app voor e-mailen en agenda's is namelijk nog niet op orde. Zo ontbreekt IMAP-ondersteuning voor maildiensten van derden, support voor Apples iCloud Mail, en de mogelijkheid om de app offline te gebruiken, merkt Ars Technica op.

Vanaf 2024

De testversie van de aankomende Outlook-webapp ondersteunt nu al wel meerdere mailaccounts binnen die ene client-app. Microsoft werkt al jaren aan een webapp-uitvoering van zijn klassieke Office-applicatie Outlook. Zakelijke gebruikers die het Office-softwarepakket gebruiken, al dan niet binnen een 365-abonnement van Microsoft, hebben in de regel die reguliere mail- en agenda-applicatie. Maar Windows heeft hoe dan ook nog de eigen, basale Mail- en Agenda-apps ingebouwd.

Daar komt straks een einde aan. De twee apps worden niet meer standaard aangeboden in Windows 11. Microsoft houdt Mail en Agenda nog wel enige tijd beschikbaar, als downloads in zijn appstore voor Windows. Maar ook dat heeft een beperkte houdbaarheid: eind 2024 worden de losse mail- en agenda-apps voor Windows geschrapt, meldt Microsoft in een blogpost. Met ingang van 2024 worden nieuwe pc's met Windows 11 geleverd met het nieuwe Outlook voor Windows.

Gmail via Microsoft-servers

Gebruikers kunnen die webapp alvast uitproberen, maar hebben er nu alleen iets aan als ze een Exchange-account hebben via bijvoorbeeld Microsoft 365. Daarnaast wordt Microsofts eigen Outlook.com ondersteund en ook concurrent Gmail. Voor laatstgenoemde verloopt de synchronisatie van mails, agenda-items en contactpersonen dan wel via servers van Microsoft, stipt Ars Technica nog aan. Gebruikers kunnen omschakelen van de huidige Mail- en Agenda-app naar de nieuwe Outlook-webapp met een schakelknop in die apps.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in