Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-admins boos: Outlook en Teams forceren gebruik Edge bij openen van links

Microsoft Outlook en Teams gaan voortaan de instellingen voor de standaard browser negeren en weblinks openen in Microsoft Edge. Daar zijn IT-administratoren van op de hoogte gesteld in het Microsoft 365 admin center. Diverse administratoren hebben inmiddels hun onvrede over deze wijziging geuit op Reddit.
Chromium Edge
© Microsoft
Microsoft

De wijziging komt niet geheel onverwacht: al in februari kondigde Microsoft aan dat Outlook en Teams links gingen openen in Microsoft Edge. Door de link in Edge te openen, kan het originele bericht in Outlook of Teams namelijk tegelijkertijd in beeld blijven, zodat er minder tussen apps gewisseld hoeft te worden, zo klonk Microsofts uitleg.

Inmiddels wordt die wijziging ook echt doorgevoerd, zo blijkt uit twee berichten in het Message Center van Microsoft 365, waar Neowin en The Verge over schrijven. Concreet worden links in Outlook voortaan in de Edge-sidebar geopend, ook als Edge niet de standaard ingestelde browser is. Dit geldt alleen voor links die via een webbrowser openen en niet voor links die in een client-app of binnen Outlook zelf geopend worden.

De wijziging wordt nu gradueel uitgerold en IT-administratoren krijgen 30 dagen voordat de wijziging bij hen actief wordt een notificatie. Binnenkort wordt dit nieuwe beleid ook van kracht voor Teams.

Boze administratoren

IT-administratoren zijn niet blij met de wijzigingen, zo blijkt uit diverse posts op Reddit. Gebruikers klagen onder meer dat dit slecht is voor de concurrentie en dat ze dit soort beleid ergerlijk vinden. "Dit is al een tijd gaande bij Outlook op Android. Het negeert de standaard browserinstelling volledig en opent alle links in Edge. Het is irritant", aldus de Reddit-gebruiker justenoughslack. "Net wat ik nodig had, tientallen extra Edge-processen die ik niet wil en waar ik niet om heb gevraagd", voegt een gebruiker genaamd BarelyAirborne toe. 

Overigens kunnen IT-administratoren het beleid wel in één keer voor de gehele organisatie aanpassen, zodat links wel in de standaard browser geopend worden. Dit kan echter alleen als Microsoft 365 Enterprise gebruikt wordt. Wie Microsoft 365 for business gebruikt, moet het beleid per machine aanpassen. Dat kan in Outlook onder de geavanceerde opties. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in