Overslaan en naar de inhoud gaan

Update Edge sloopt Internet Explorer uit Windows

Met een update van de Edge-browser maakt Microsoft nu echt een einde aan het Internet Explorer-tijdperk. Hoewel IE11 nooit een officiële browser is geweest van Windows 10, werd deze wel meegeleverd om compatibiliteitsproblemen met zijn opvolger, de Edge-browser, te omzeilen. Vanaf nu is dat dus verleden tijd.
webbrowser, Chromium
© Microsoft
Microsoft

Dat Microsoft zo lang heeft gewacht met het verwijderen van IE is opmerkelijk. Op 22 juni vorig jaar werd de ondersteuning van de browser al gestaakt. Dat betekent dat er geen beveiligingsupdates meer werden gemaakt en verspreid, wanneer er nieuwe beveiligingslekken in de browser werden ontdekt. Toch bleef de software onderdeel van Windows 10-installaties.

Het einde van het IE-tijdperk zal voor vrijwel alle Windows 10-gebruikers ongemerkt plaatsvinden. Wie wel de verouderde browser gebruikt, zal een na een poging deze op te starten, automatisch terechtkomen in de Edge-browser, zegt Microsoft in de documentatie. In de Edge-browser verschijnt dan een dialoogvenster dat de verandering uitlegt. Microsoft belooft dat alle bookmarks en andere gegevens worden overgeheveld naar Edge.

'Visuele referenties' naar Internet Explorer 11 - waar Microsoft waarschijnlijk zaken als desktop-iconen mee bedoelt - zullen nog tot juni dit jaar blijven staan, waarna ze met een beveiligingsupdate worden verwijderd.

Toch nog IE-relikwieën

De rendering engine van IE blijft overigens wel nog onderdeel van de Edge-browser om de IE-compatibility modus van de Edge-browser mogelijk te maken. Die uitweg blijft Microsoft zeker tot 2029 ondersteunen en het bedrijf belooft het einde ervan ruim van tevoren aan te kondigen.

Toch blijft IE nu nog wel te gebruiken, namelijk in Windows Server en in de Long-Term Servicing Channel (LTSC)-versies van Windows 10 Enterprise en Windows 10 IoT. Ook in de niet meer ondersteunde versies van Windows 7 en 8, want die krijgen geen Edge-beveiligingsupdates meer en dus kunnen deze ook de IE-browser niet meer verwijderen.

Voor gebruikers van Windows 11 verandert er niets want Microsoft heeft nooit Internet Explorer meegeleverd met deze versie van het besturingssysteem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in