Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Explorer dwingt Firefox tot aanpassing

Mozilla is door Microsofts eervorige webbrowser Internet Explorer (IE) in wezen gedwongen om een interne aanpassing te doen voor Firefox. Het gaat om de aanduiding waarmee de opensourcebrowser zich identificeert naar websites; de user agent. Het oude, verlaten IE 11 wordt daarin namelijk verward met de hedendaagse 110-119-reeks van Firefox.
Firefox en Internet Explorer
© AG Connect
AG Connect

Sommige websites zien de hedendaagse Firefox-versie hierdoor aan voor het antieke IE11, dat allang niet meer wordt ondersteund. In reactie hierop hebben de ontwikkelaars bij de Mozilla-stichting besloten om de user agent van hun browser dan maar tijdelijk aan te passen. Tijdelijk tot november dit jaar.

IE, Edge, Chromium-Edge

Officieel is Microsofts eigen browser Internet Explorer allang opgevolgd door het zelfontwikkelde Edge, dat daarna nog is vervangen door een nieuwe browser gebaseerd op de Chromium-code. Die opensourcebasis voor Googles marktdominante Chrome-browser is door Microsoft omarmd toen zijn Edge-browser (codenaam Spartan) niet het gehoopte succes bracht. De op Chromium-gebaseerde Microsoft-browser heet ook Edge.

Ondertussen is het antieke IE11 in de praktijk nog wel aanwezig. Dit ondanks het feit dat Microsoft die browser in juni 2022 heeft laten vallen voor Windows 10. Zo zijn er nog antieke intranetsites die IE-specifieke functionaliteit of vereisten kunnen hebben. Daarnaast kunnen extern bereikbare, wel moderne sites een IE-controle uitvoeren om die oude browser dan te weren of af te wijzen.

Allemaal hetzelfde nummer

Firefox heeft daar nu last van doordat diens user agent voor versies 110 tot en met 119 (rv:110 tot en met rv:119) wordt aangezien voor IE11. De Mozilla-ontwikkelaars hebben dus een nummerwijziging ingesteld waardoor al die Firefox-versies worden aangeduid als rv:109. De reguliere nummering wordt weer ingesteld zodra Firefox 120 uitkomt, wat volgens planning in november dit jaar gaat gebeuren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in