Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox vermoedt dat Google-update oorzaak browserstoring is

Het deze ochtend opgetreden probleem dat browser Firefox soms websites niet opent, zou niet aan een eventuele update of functionaliteit van die Mozilla-software liggen. De Firefox-ontwikkelaars verdenken nu een update aan de Google Cloud Load Balancer ervan de oorzaak te zijn. Deze zou een bestaande http3-bug triggeren.
Firefox 57
© Mozilla
Mozilla

De Belgische Mozilla-ontwikkelaar Gian-Carlo Pascutto uit het vermoeden dat Google Cloud Load Balancer (of een soortgelijke CloudFlare-service) vóór een Mozilla-server voor het huidige browserprobleem zorgt. "Telemetrie werd eerst geïmpliceerd, omdat het een van de eerste services is waar een normale Firefox-configuratie zich mee verbindt, maar de bug lijkt met elke andere verbinding naar een soortgelijke server op te treden", legt de developer uit bij een bugmelding over de Firefox-verstoring.

Http3 voor nu uitschakelen

Het plan van aanpak nu is om http3 geheel uit te schakelen, laat Pascutto weten. Versie 3 van het webprotocol http (hypertext transfer protocol) is vanmorgen al vrij snel als waarschijnlijke oorzaak geïdentificeerd door Firefox-gebruikers. Het uitschakelen van http3 zou namelijk het probleem oplossen dat sommige sites niet willen laden na het invoeren van het webadres in de browser.

Andere gebruikers hebben DNS-over-https (DOH) aangewezen als mogelijke oorzaak. Daarbij zou er ook een link zijn met http3. De ondersteuning voor die http-versie is echter al geruime tijd aanwezig in Firefox en is dus niet nu of recent toegevoegd of geactiveerd middels een update. De http3-controlepagina van CloudFlare blijkt ook gewoon te werken in Firefox.

Álle versies

Terwijl aanvankelijke mediaberichten de meeste recente Firefox-versie (96.0 en 95.02) aanwezen als getroffen door de storing, wist Mozilla-ontwikkelaar Pascutto al te melden dat het probleem álle versies raakt. "Het is niet gerelateerd aan een specifieke versie, we krijgen meldingen dat zelfs ESR is geraakt." De ESR-variant (Extended Support Release) van de Firefox-browser is een release die bewust weinig updates krijgt om zo stabiel mogelijk te zijn voor bijvoorbeeld zakelijke gebruikers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in