Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Explorer 11 is vandaag echt dood... of toch niet?

Vandaag markeert het einde van een fenomeen. De Internet Explorer-browser is door Microsoft ten grave gedragen. De app krijgt geen beveiligingsupdates meer. Toch leven delen van de software nog door in de Internet Explorer-modus en andere onderdelen van het Windows-besturingssysteem.
kerkhof
© Shutterstock
Shutterstock

Microsoft introduceerde Internet Explorer in 1995 als onderdeel van Windows 95. Twintig jaar later zette het bedrijf al een punt achter de toekomst van de browser met de introductie van de nieuwe Edge-browser. Maar omdat veel bedrijven wel afhankelijk waren van specifieke eigenschappen van Internet Explorer, zijn er gedurende zeven jaar nog wel trouw beveiligingsupdates uitgebracht. Daarvan is gisteren de laatste uitgebracht.

Microsoft heeft sinds Windows 95 het besturingssysteem voor essentiële onderdelen afhankelijk gemaakt van de browsercode. Dat was ook nog het geval met Windows 8.1, dat nog altijd redelijk populair is. Tot aan de beëindiging van de ondersteuning (extended support) van die Windows-versie ergens begin 2023 zal Microsoft nog moeten doorwerken aan het veilig houden van de IE-code. Die updates komen dus alleen niet meer beschikbaar voor de op zichzelf staande browser-app.

Onkruid vergaat niet

Maar daarmee is het niet afgelopen. Microsoft heeft in de Windows 10 en Windows 11 versie een IE11-modus beschikbaar voor gebruikers die voor het gebruik van die ene webapp nog altijd afhankelijk zijn van IE11-eigenschappen. Microsoft heeft nog geen einddatum daarvoor genoemd, maar wel beloofd dat de verwijdering van die modus minimaal een jaar van tevoren wordt aangekondigd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in