Beheer

IT beheer
kerkhof

Internet Explorer 11 is vandaag echt dood... of toch niet?

Ondersteuning app is nu voorbij.

© Shutterstock Gill Copeland
15 juni 2022

Ondersteuning app is nu voorbij.

Vandaag markeert het einde van een fenomeen. De Internet Explorer-browser is door Microsoft ten grave gedragen. De app krijgt geen beveiligingsupdates meer. Toch leven delen van de software nog door in de Internet Explorer-modus en andere onderdelen van het Windows-besturingssysteem.

Microsoft introduceerde Internet Explorer in 1995 als onderdeel van Windows 95. Twintig jaar later zette het bedrijf al een punt achter de toekomst van de browser met de introductie van de nieuwe Edge-browser. Maar omdat veel bedrijven wel afhankelijk waren van specifieke eigenschappen van Internet Explorer, zijn er gedurende zeven jaar nog wel trouw beveiligingsupdates uitgebracht. Daarvan is gisteren de laatste uitgebracht.

Microsoft heeft sinds Windows 95 het besturingssysteem voor essentiële onderdelen afhankelijk gemaakt van de browsercode. Dat was ook nog het geval met Windows 8.1, dat nog altijd redelijk populair is. Tot aan de beëindiging van de ondersteuning (extended support) van die Windows-versie ergens begin 2023 zal Microsoft nog moeten doorwerken aan het veilig houden van de IE-code. Die updates komen dus alleen niet meer beschikbaar voor de op zichzelf staande browser-app.

Onkruid vergaat niet

Maar daarmee is het niet afgelopen. Microsoft heeft in de Windows 10 en Windows 11 versie een IE11-modus beschikbaar voor gebruikers die voor het gebruik van die ene webapp nog altijd afhankelijk zijn van IE11-eigenschappen. Microsoft heeft nog geen einddatum daarvoor genoemd, maar wel beloofd dat de verwijdering van die modus minimaal een jaar van tevoren wordt aangekondigd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.