Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: Nu is het genoeg geweest met Internet Explorer 11

Microsoft heeft beheerders die nog altijd sturen op het gebruik van Internet Explorer de wacht aangezegd. Vanaf 17 augustus 2021 krijgen de gebruikers te maken met een "verlaagde ervaring". Contact met sommige Microsoft 365-apps is niet meer mogelijk en nieuwe functionaliteiten van bijvoorbeeld Teams komen niet meer beschikbaar voor de verouderde browser.
Internet Explorer logo

Microsoft probeert met de actie de resterende IE11-gebruikers te bewegen om gebruik te gaan maken van de nieuwe Chromium-gebaseerde Egde-browser. IE heeft wereldwijd nog een marktaandeel van 1,31 procent volgens Statcounter.com. Microsoft valt nu in het zwaard dat het ooit zelf creëerde. Bij de ontwikkeling van Internet Explorer werden veel van de webstandaarden genegeerd en probeerde Microsoft met eigen technologie een standaard te zetten.

Met name bedrijven gingen daar in mee en lieten software ontwikkelen bijvoorbeeld voor intern gebruik, die helemaal was toegespitst op de Microsoft-werkwijze. Bovendien berustten bepaalde onderdelen van het Windows-besturingssysteem op het gebruik van de kern van de IE-browser. Daarom kon Microsoft niet makkelijk afscheid nemen van de oude technologie. Maar inmiddels is de situatie compleet veranderd. Microsoft heeft na een tussenstapje met een nieuwe zelfontwikkelde browserkern - die al veel meer voldeed aan de webstandaarden - uiteindelijk bakzeil gehaald en gebruikt nu voor de Edge-browser de Chromium-kern van Google, waar ook Chrome, Opera en Brave op zijn gebaseerd.

Compatibiliteit stopt

Ondertussen moet Microsoft nog wel steeds IE 11 onderhouden en compatibiliteit met de eigen Microsoft-producten en diensten garanderen. Daar komt nu een einde aan. De browser blijft beschikbaar, maar garanties dat bijvoorbeeld de Microsoft 365-kantoorsuite kan worden gebruikt via IE11 vervallen in augustus.

Gisteren kondigde Microsoft al aan dat de Edge-versie die is gebaseerd op de eigen browserkern - de tussenvariant - verwijderd wordt uit het Windows 10-pakket. Microsoft is duidelijk schoon schip aan het maken en verbreekt verbindingen met het verleden die veel ontwikkeltijd en -geld hebben gekost en maar een handvol gebruikers bedienen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in