Overslaan en naar de inhoud gaan

Edge kleiner dan Internet Explorer

Microsoft brengt in januari zijn nieuw verbouwde Edge-browser uit, dan op basis van browserengine Chromium én met nieuw logo. Het huidige Edge met de ooit geheel nieuw ontwikkelde engine wordt dan verlaten, wat logisch is gezien het gebrek aan succes. De Windows-browser is na vierenhalf jaar minder in gebruik dan het oude Internet Explorer, dat door Microsoft eerder al is verlaten. Ook qua support.
Internet Explorer logo

Het is Chrome dat de markt voor webbrowsers domineert. Tenminste, op de desktop. Googles webbrowser, die inmiddels alweer 11 jaar oud is, heeft tegenwoordig ruim twee derde van de markt in handen. Daarna volgt op enorme afstand Firefox van de Mozilla Foundation, met dan op kleine afstand Internet Explorer van Microsoft. Op haast gelijke kleine achterstand volgt dan pas Edge.

Netscape, Firefox, Chrome

Het los te downloaden Chrome heeft volgens metingen van Netmarketshare momenteel een marktaandeel van 67,38 procent. Firefox, dat net als Chrome open source is, moet het anno nu doen met een klein marktaandeel van 8,62 procent. De browser van Mozilla was ooit de uitdager die de marktdominantie van Internet Explorer (IE) heeft doorbroken. Die oudere browser was ooit door Microsoft ingebakken in zijn marktdominante desktopplatform Windows en heeft daarmee Mozilla's voorganger Netscape terug weten te dringen.

Terwijl Netscape ten onder is gegaan, heeft Microsoft zijn IE-succes niet weten te herhalen met Edge. Die browser is in juli 2015 uitgebracht en moest met de geheel nieuw gebouwde engine weer mee kunnen gaan met snelle veranderingen in webtechnologie. Nu in oktober 2019 heeft het huidige, straks verlaten Edge een marktaandeel van 6,10 procent. Het door Chrome weggedrukte Firefox zit daar boven met 8,62 procent en zelfs IE, dat door Microsoft is losgelaten, is groter: 6,47 procent. In januari komt Edge op Chromium-basis uit, met nieuw logo.

nieuw Edge-log

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in