Beheer

Windows
Edge

Windows 10 raakt derde browser kwijt

Microsoft gaat verlaten browser verwijderen uit Windows.

© Microsoft
8 februari 2021

Microsoft gaat verlaten browser verwijderen uit Windows.

Windows 10 raakt over zo'n twee maanden één van zijn drie ingebouwde browsers kwijt. Microsoft voert dan een update door die de oorspronkelijke Edge-browser verwijdert. Die ooit geheel nieuw opgebouwde opvolger voor Internet Explorer is zelf weer opgevolgd, en is dus Legacy Edge geworden. De support stopt ruim een maand vóór de verwijdering.

De oude uitvoering van Edge, met ander logo en andere html-engine, gaat op 13 april verdwijnen uit Windows-installaties, kondigt Microsoft aan. De browser die ooit is ontwikkeld onder de codenaam Project Spartan is nooit groots aangeslagen en is qua snelheid maar ook functionaliteit blijven achterlopen op de concurrentie. Microsoft heeft vervolgens zijn zelfontwikkelde browserbasis laten vallen ten gunste van het opensourcefundament onder Google's Chrome.

Automatisch geven

Het resulterende nieuwe Edge is aangeboden aan gebruikers en vervolgens automatisch geïnstalleerd. Windows 10 heeft daarmee een totaalstand van drie ingebouwde browsers gekregen, omdat het oude Edge wel is vervangen maar niet verdrongen. Daarnaast is het oude Internet Explorer (IE) ook nog aanwezig.

Laatstgenoemde lijkt z'n directe opvolger enigszins te overleven, zij het met beperkte levensduur. Afgelopen zomer heeft Microsoft het einde van IE aangekondigd wat betreft gebruik in combinatie met videoconference-app Teams. Dat is per 30 november vorig jaar ingegaan, en vanaf 17 augustus dit jaar stopt de ondersteuning in cloudaanbod Microsoft 365 voor IE.

En automatisch nemen

Het oude Edge gaat er op 9 maart aanstaande al uit wat betreft updates voor die webbrowser. Iets meer dan een maand later, op 13 april, gaat Microsoft die oudere browser verwijderen. Het op Chromium-gebaseerde Edge, opvolger van 'Spartan Edge', neemt het dan over. De softwareleverancier voert de browserverwijdering uit met de cumulatieve maandelijkse security-update voor Windows 10. Dit geldt voor de releases 1803, 1809, 1903, 1909, 2004 en de herfst-update van afgelopen jaar: 20H2.

2
Reacties
Jasper Bakker 13 februari 2021 17:51

@Ruud
Ai, dit is nogal een suffe fout van me! (Hoewel die release op sommige pc's nog niet 'binnen' is, maar dat terzijde.)
Ik corrigeer het snel.
Dank voor je oplettendheid!
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

Ruud Schmeitz 13 februari 2021 16:19

"(...) en de aankomende herfst-update van dit jaar: 20H2."
Het is inmiddels 2021; die "aankomende" update is er al een tijdje .

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.