Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Edge vervangt maar verdringt oud Edge niet

Elke Windows 10-installatie heeft straks drie officiële Microsoft-browsers, ongeacht wat beheerders of eindgebruikers instellen of kiezen voor dagelijks gebruik. De uitrol is begonnen voor het nieuwe Edge, dat de Chromium-ondergrond van Googles Chrome gebruikt. Deze reïncarnatie van Edge, wat de nieuw ontwikkelde opvolger was voor Internet Explorer, vervangt zijn directe voorganger maar de teller komt daarmee op drie geïnstalleerde Microsoft-browsers te staan.
Microsoft Edge, Chromium
© Microsoft
Microsoft

Windows 10 ontkomt niet aan Microsoft-legacy.

Behoud van het oude Edge is door Microsoft al aangedragen als een optie waar beheerders (of eindgebruikers met beheerdersrechten) voor kunnen kiezen. De Windows-maker geeft instructies hoe toegang te krijgen tot 'Microsoft Edge Legacy' nadat de nieuwe versie van Microsoft Edge is geïnstalleerd. De automatische installatie van het nieuwe Edge (in de praktijk ook wel ChrEdge genoemd) gaat in de komende maanden plaatsvinden, bij Windows 10-gebruikers wereldwijd.

ChrEdge + Edge + IE

De aangedragen instructies voor behoud van Edge Legacy lijken een keuze aan te geven, maar in de praktijk blijft het oude Edge hoe dan ook aanwezig in Windows 10. Dit blijkt uit antwoorden van Microsoft op vragen van AG Connect. In eerste instantie heeft het softwarebedrijf laten weten dat installatie van het Chromium-gebaseerde Edge, in het zogeheten stabiele kanaal, ervoor zorgt dat Edge Legacy wordt verborgen. Navraag leert dat dit níet neerkomt op verwijdering.

De standaardopstelling bij het nieuwe Edge is dat het oude Edge buiten beeld wordt gebracht, zodat eindgebruikers die voorgaande browser niet meer kunnen starten. Qua softwarecomponenten blijft de webbrowser met Microsofts eigen EdgeHTML-engine, wel aanwezig in het besturingssysteem. Ondertussen bevat Windows 10 ook nog altijd het oude Internet Explorer (IE), waarvan versie 11 de laatste uitvoering is.

0-day in oude browser

Voor die eervorige Microsoft-browser is recent nog een ernstig beveiligingslek ontdekt (in IE 9, 10 en 11), waar toen geen patch voor beschikbaar was. Inmiddels heeft Microsoft wel een tijdelijke fix uitgebracht om het IE-gat (CVE-2020-0674) te dichten, maar die beperkende maatregel blijkt nog ongewenste bijwerkingen te kunnen hebben. Een definitieve patch wordt komende week verwacht, op de Patch Tuesday van deze maand.

Internet Explorer is door Microsoft enkele jaren terug verlaten, toen Edge zijn debuut maakte. Officieel loopt de ondersteuning voor IE 11 op Windows 10 nog door, wat loopt zolang de algemene ondersteuning voor het besturingssysteem zelf loopt. Internet Explorer 11 zit echter wel in onderhoudsmodus; het krijgt alleen beveiligingsupdates. Dat geldt straks ook voor Edge Legacy, bevestigt Microsoft nu.

Beveiligingsupdates

De straks officieel vervangen browser blijft aanwezig, net als IE 11, en blijft onderhouden qua beveiliging, net als IE 11. "Ook de 'hidden' versie voorzien we van security updates", antwoordt Microsofts persdesk na interne navraag voor AG Connect. De oude softwarecomponenten worden dus niet voorzien van nieuwe functionaliteit en ook niet van bugfixes voor non-securitykwesties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in