Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 raakt derde browser kwijt

Windows 10 raakt over zo'n twee maanden één van zijn drie ingebouwde browsers kwijt. Microsoft voert dan een update door die de oorspronkelijke Edge-browser verwijdert. Die ooit geheel nieuw opgebouwde opvolger voor Internet Explorer is zelf weer opgevolgd, en is dus Legacy Edge geworden. De support stopt ruim een maand vóór de verwijdering.
Spartan-browser
© Microsoft
Microsoft

De oude uitvoering van Edge, met ander logo en andere html-engine, gaat op 13 april verdwijnen uit Windows-installaties, kondigt Microsoft aan. De browser die ooit is ontwikkeld onder de codenaam Project Spartan is nooit groots aangeslagen en is qua snelheid maar ook functionaliteit blijven achterlopen op de concurrentie. Microsoft heeft vervolgens zijn zelfontwikkelde browserbasis laten vallen ten gunste van het opensourcefundament onder Google's Chrome.

Automatisch geven

Het resulterende nieuwe Edge is aangeboden aan gebruikers en vervolgens automatisch geïnstalleerd. Windows 10 heeft daarmee een totaalstand van drie ingebouwde browsers gekregen, omdat het oude Edge wel is vervangen maar niet verdrongen. Daarnaast is het oude Internet Explorer (IE) ook nog aanwezig.

Laatstgenoemde lijkt z'n directe opvolger enigszins te overleven, zij het met beperkte levensduur. Afgelopen zomer heeft Microsoft het einde van IE aangekondigd wat betreft gebruik in combinatie met videoconference-app Teams. Dat is per 30 november vorig jaar ingegaan, en vanaf 17 augustus dit jaar stopt de ondersteuning in cloudaanbod Microsoft 365 voor IE.

En automatisch nemen

Het oude Edge gaat er op 9 maart aanstaande al uit wat betreft updates voor die webbrowser. Iets meer dan een maand later, op 13 april, gaat Microsoft die oudere browser verwijderen. Het op Chromium-gebaseerde Edge, opvolger van 'Spartan Edge', neemt het dan over. De softwareleverancier voert de browserverwijdering uit met de cumulatieve maandelijkse security-update voor Windows 10. Dit geldt voor de releases 1803, 1809, 1903, 1909, 2004 en de herfst-update van afgelopen jaar: 20H2.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in