Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 gaat Edge pushen

Windows 11 gaat het gebruikers moeilijker maken om andere browsers te gebruiken dan het ingebouwde Edge. De aankomende nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem wijzigt de instellingsmogelijkheden voor default-apps, wat resulteert in meer pushen van de eigen webbrowser. Browsermakers Mozilla, Opera en Vivaldi bespeuren herhaling van de geschiedenis.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Microsoft wordt door de drie concurrenten nu beticht van het opnieuw invoeren van oud, monopolistisch gedrag. In Windows 11 wordt namelijk de ingebouwde browser weer meer naar voren geschoven. Het op Chromium gebaseerde Edge komt langs verschillende wegen tot de gebruiker en daarmee wordt omschakelen naar andere browsers lastiger, meldt The Verge.

2 grote wijzigingen

De instelling van default apps in Windows 11 is aangepast, waarmee het enerzijds fijnmaziger is maar anderzijds ook complexer. De huidige bèta van de opvolger voor Windows 10 heeft twee belangrijke veranderingen, die overstappen op een andere browser moeilijker maken. Zo vraagt Windows 11 niet meer of de gebruiker een andere standaardbrowser wil gebruiken bij klikken op een link na installatie van een nieuwe browser.

Die keuze kan wel makkelijk gemaakt worden bij het installeren van de alternatieve browser. Daarna is het echter wat lastiger. Bovendien is de optie 'gebruik deze app altijd' níet aangevinkt, waardoor Edge dus nog altijd de default blijft. Gebruikers moeten dus bij installatie goed opletten wat ze wel of niet aanvinken.

Stuksgewijs instellen

Daarnaast heeft 11 niet langer de in 10 ingebouwde keuzemogelijkheid voor brede toewijzing van bestandsformaten en protocollen. In Windows 10 kunnen gebruikers kiezen voor default-apps wat betreft categorieën als mail, plattegronden, muziek, foto's, video en webbrowser. De bijbehorende koppelingen voor bestandsformaten en protocollen worden dan meegenomen qua instellingen. In Windows 11 moeten gebruikers die defaults per stuk instellen.

Wanneer gebruikers deze moeite nemen, komt Windows nog met de vraag of ze toch niet Edge willen gebruiken. Die eigen browser wordt daarbij aangeprezen als "snel, veilig, en gebouwd voor Windows 11". De optie om Edge te (blijven) gebruiken (verus overstappen op een andere default browser) is daarbij duidelijker aangegeven en lijkt haast voorgeselecteerd.

'Hordes voor gebruikerskeuze'

Tegenover The Verge verklaren browsermakers Mozilla, Opera en Vivaldi dat zij zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Zij spreken van hordes die Microsoft opwerpt om het gebruikers moeilijker te maken een non-Microsoft-browser te kiezen. In de reacties wijzen de concurrenten ook op historisch gedrag van Microsoft, om zijn marktpositie te beschermen.

Google, maker van het veelgebruikte Chrome, heeft The Verge nog geen reactie gegeven op de browserinstellingen in Windows 11. Op Twitter heeft Chrome-topman Hiroshi Lockheimer wel kritische woorden geuit. Hij merkt daarbij nog wel op dat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft nu nog als developer preview beschikbaar is, en dat de uiteindelijke release van Windows 11 mogelijk wel betere keuze biedt aan consumenten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in