Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft door het stof over knullige compatibiliteitscheck Windows 11

Microsoft biedt excuses aan voor de onrust die is ontstaan over welke pc's nog geschikt zijn als straks de Windows 11-updatetrein gaat rollen. De speciale 'PC Health Check'-app is teruggetrokken en Microsoft komt met een uitgebreidere lijst met processoren die werken in combinatie met Windows 11.
shocked
© Shutterstock
Shutterstock

"De 'PC Health Check'-app was niet in staat het detailniveau en de accuratesse te geven die jullie van ons verwachten bij het oordeel dat een Windows10-pc niet voldoet aan de vereisten voor een upgrade." Dit zegt Microsoft in een nieuwe blog over de minimale Windows 11-configuraties. Dat is dan ook de reden dat de app is teruggetrokken. Later dit jaar komt er een nieuwe, betere versie.

Microsoft publiceerde vlak voor het weekend ook een erg summiere lijst met processoren die geschikt zouden zijn voor Windows 11. Het ging uitsluitend om de 8e generatie Intel-processoren, de AMD Zen 2 en de Qualcomm 7 en 8 Series. Daarmee zou een groot aantal pc's, ouder dan anderhalf tot twee jaar, afgeschreven worden voor de nieuwe generatie Windows.

In de blog legt Microsoft nu uit dat die conclusie te snel is getrokken. Met bovengenoemde processoren is in 99,8% van de test met OEM-partners een crash-vrije ervaring geconstateerd. Maar dat wil niet zeggen dat andere processoren niet overweg kunnen met Windows 11. Nu de eerste testbuild van het nieuwe besturingssysteem is uitgebracht voor deelnemers aan het Windows Insiders-testprogramma, is het juist de bedoeling ervaringen met wat oudere configuraties op te doen. 

Het hoge niveau van beveiliging dat Microsoft met Windows 11 nastreeft, is wel een bepalende factor. Met een combinatie van Windows Hello, Device Encryption, virtualization-based security (VBS), hypervisor-protected code integrity (HVCI) en Secure Boot denkt het bedrijf 60 procent van de huidige malware al een voet dwars te kunnen zetten. Dat is ook de reden dat Trusted Platform Module (TPM) 2.0 als vereiste is opgevoerd.

Nog geen 40% slaagt voor de test

Volgens een berekening van ZDNet zou uiteindelijk 90% van de pc's uit 2020 en 60% van de pc's uit 2019 geschikt zijn voor Windows 11. Het merendeel van de pc's uit 2018 voldoet echter niet aan de vereisten. Van de totale installed base van Windows 10, nu zo'n 1,3 miljard pc's, zouden dan ongeveer 500 miljoen pc's de upgrade aankunnen wat neerkomt op 38% van het totaal.

Microsoft zegt in de blog te luisteren naar de feedback op de communicatie van klanten en daarvan te leren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in