Overslaan en naar de inhoud gaan

Officiële Windows 11 testbuild is er

Microsoft heeft de eerste, officiële preview van zijn nieuwe besturingssysteem uitgebracht. Testers kunnen zich aanmelden als Windows Insider en dan de bèta-build van Windows 11 downloaden en gaan uitproberen.
Windows 11, wachten, zandloper, tijdcirkel
© Microsoft
Microsoft

Geïnteresseerde beheerders, appontwikkelaars en eindgebruikers kunnen zich registreren als Windows Insider - als ze dat niet eerder al gedaan hebben voor bijvoorbeeld Windows 10. Vervolgens kunnen zij een bestaande installatie van die huidige Windows-versie upgraden naar een preview-build óf een apart ISO-bestand van Windows 11 downloaden. Voor upgraden zijn natuurlijk wel beheerdersrechten vereist.

Apps, widgets

Windows Insiders die zich hebben 'ingeschreven' voor het Dev-kanaal krijgen build 22000.51 van Windows 11 aangeboden. Die bètarelease is nog lang niet af, of compleet, maar bevat wel een voorproefje van de geheel vernieuwde appstore. Naast een snellere appstore-app krijgt het nieuwe besturingssysteem ook een veel rijker gevulde appwinkel. Microsoft staat developers namelijk gebruik toe van meer, andere appfundamenten: naast het relatief nieuwe UWP (Universal Windows Platform) ook het klassieke Win32 én ook het eveneens wat nieuwere PWA (progressive webapp). Daarnaast heeft Microsoft een alliantie gevormd met e-commercereus en tabletaanbieder Amazon, om diens eigen appstore voor Android-apps 'mee te nemen' in de appstore voor Windows 11.

Verder bevat de nu beschikbare testversie van het pc- en tabletbesturingssysteem ook widgets; functiegerichte miniprogramma's die snel overzicht bieden. Het oude Windows Vista had ook al widgets, maar deze zijn in de aanloop naar Windows 8 geschrapt, mede vanwege beveiligingsproblemen. Windows 10 heeft sinds kort een nieuwswidget van Microsoft, en Windows 11 brengt widgets straks in bredere zin terug, zij het met andere technologie. De Windows Insider Preview van het aankomende besturingssysteem heeft ook al vernieuwde functionaliteit voor multitasking, inclusief voor los- en weer aankoppelen van externe schermen.

Windows-baas Panos Panay heeft bij de onthulling van Windows 11 vorige week al aangegeven dat de eerste preview begin deze week zou uitkomen. Vlak voor dat Windows-evenement was er al een premature versie van Windows 11 uitgelekt. Microsofts PR-manager Frank Shaw heeft voor aanvang van het Windows-evenement gesteld dat die vroege build geen goed beeld geeft van de vernieuwingen die Windows 11 gaat brengen.

Kerstcadeau?

De nu door Microsoft uitgebrachte preview geeft weliswaar een beter beeld, maar nog zeker geen compleet beeld. Bij de onthulling heeft Panay verteld dat de veranderingen en verbeteringen die 11 brengt niet gelijk al in de eerste testrelease aanwezig zullen zijn. De vernieuwingen komen geleidelijk  door in de diverse previews die Microsoft de komende maanden gaat uitbrengen. De definitieve release van Windows 11 komt eind dit jaar uit als gratis upgrade voor geschikte pc's met Windows 10.

Bij de onthulling op 24 juni heeft Microsoft-topman Panos Panay in een aparte boodschap zijn waardering uitgesproken voor de Windows Insiders, die dus als externe gebruikers van bètasoftware gratis testwerk verrichten voor Microsoft:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee