Overslaan en naar de inhoud gaan

Vroege build van Windows 11 uitgelekt

Gisteravond is er een groot teken verschenen dat Microsoft inderdaad een volgend versienummer gaat gebruiken voor Windows. Een vroege build van het besturingssysteem is uitgelekt, met daarin visuele veranderingen die al bekend waren voor Windows' vernieuwingsproject Sun Valley én met daarin de vermelding 'Windows 11'. De nalatenschap van het geschrapte Windows 10X, maar ook van oudere Windows-versies.
Sun Valley, Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Gretige gebruikers, testers en reviewers zijn op de uitgelekte software gesprongen en hebben het op uiteenlopende manieren aan de praat gekregen. Virtuele machines zijn voor de veiligheid gebruikt om de vroege code, die nog in bèta- of zelfs alpha-fase verkeert, te draaien. Een enkeling heeft een fysieke pc gebruikt om Windows 11 op te installeren. Diverse media schrijven over de bevindingen waarbij onder meer opvalt dat Microsoft opnieuw het bekende Start-menu onderhanden neemt.

Beeld en build

Het menu met de Windows-knop, waarmee apps zijn te starten en het besturingssysteem is uit te schakelen, bevindt zich in eerste instantie in het midden van de taakbalk. Die opvallende verplaatsing was ook al te zien op screenshots die gister waren uitgelekt op de Chinese site Baidu. Daarin zijn veranderingen in de gebruikersinterface te zien die overeenkomen met wat al bekend is voor de geplande make-over voor Windows, waar Microsoft aan werkt onder de codenaam Sun Valley.

Terwijl de uitgelekte screenshots visuele veranderingen showen, zou dat nog een reguliere update voor Windows 10 kunnen zijn zoals Microsoft die halfjaarlijks uitbrengt. In de uitgelekte, werkende build van het besturingssysteem staat echter Windows 11 vermeld in het venster 'Over Windows'. Dat venster is op te roepen met het commando 'winver' en toont naast de naam van het OS ook het releasenummer plus het buildnummer. Het releasenummer geeft aan welke halfjaarlijkse update geïnstalleerd staat, zoals 2004 voor de lente-release van vorig jaar of 21H1 voor de meest actuele release van Windows 10. De op internet opgedoken build geeft in het about-venster bovenaan groot in beeld aan dat het Windows 11 is, met daaronder dat het een Dev-versie (developersversie) betreft van Windows 11 Pro.

Nog niet af

Het is natuurlijk technisch mogelijk dat iemand een uitgelekte build van Sun Valley heeft aangepast om het een nieuw versienummer te geven. Het uitgebreide doorspitten van de bètacode heeft tot op heden echter geen bewijs van die theorie opgeleverd. Wel zijn vele kleine en grotere veranderingen gevonden, waaronder verfijnde functies voor bijvoorbeeld het groeperen en elkaar plakken van vensters, afgeronde hoeken voor vensters, en een nieuw opstartgeluid. Laatstgenoemde sloot aan op een teaser-video die Microsoft recent op YouTube heeft gezet met daarin sterk vertraagde opstartgeluiden van vorige Windows-versies. In de bètacode van het op zich wel functionerende besturingssysteem zijn echter nog diverse onvolkomenheden en discrepanties te vinden, waaronder ineens elementen weergegeven in de oudere gebruikersinterface.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in