Overslaan en naar de inhoud gaan

Einddatum Windows 10 toch al sinds begin bekend

De einddatum van de ondersteuning voor Windows 10 is toch eerder al genoemd, door Microsoft. En wel bijna 6 jaar geleden, nog voor het officieel uitbrengen van de allereerste release van het besturingssysteem. Volgende week kondigt Microsoft next-gen Windows aan.
Sun Valley, Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Microsoft vermeldt op een informatiepagina over de levenscyclus van Windows 10 dat de ondersteuning daarvoor afloopt. En wel over ruim 4 jaar: op 14 oktober 2025. Enkele reacties op social media maken echter gewag van melding van deze ‘deadline’ jaren terug. Dit blijkt correct te zijn: Microsoft zelf heeft in juli 2015 bevestigd dat het Windows 10 ondersteunt tot 14 oktober 2025.

Vóór 1e release al

Die mededeling is zelfs gedaan voordat Windows 10 voor het eerst is uitgebracht. De einddatum voor support is half juli aangegeven, terwijl de oorspronkelijke release (1507, codenaam Threshold 1) op 29 juli 2015 is uitgekomen. Zo heeft technieuwssite ZDnet dit op 17 juli gemeld, wat wordt bevestigd door toen gemaakte snapshots van die webpagina in het Internet Archive.

Ook andere nieuwsmedia, zoals Windows Central, hebben in juli 2015 melding gedaan van de 2025-einddatum. En ook die publicatie is toen al opgenomen in het doorzoekbare archief van webpagina’s bij de non-profit ‘bibliotheek’ van het internet. In de jaren daarna is de kwestie van ondersteuningsperiode echter niet of nauwelijks meer ter sprake gekomen.

‘Levensduur van apparaat'

Toenmalig Windows-topmanager Terry Myerson heeft support wel aangesneden, maar dan in een breed interpreteerbare uitspraak. De Microsoft-topman zei - vóór het debuut van Windows 10 al - dat een apparaat dat naar Windows 10 is ge-upgrade dan up-to-date wordt gehouden gedurende de ondersteunde levensduur van het apparaat. De vraag daarbij was hoe lang de levensduur van een pc of tablet dan is; en of dat simpelweg functioneren betreft of een door de fabrikant gestelde levensduur.

Ondanks doorontwikkeling van Windows 10 is dat besturingssysteem in staat om te draaien op oude, zeer oude en/of zwakke hardware. AG Connect weet dat een (oorspronkelijk met Windows 7 Starter geleverde) Asus Eee-netbook uit 2010 technisch gezien Windows 10 kan draaien. Dat geeft op de low-end Atom-processor en 2 GB geheugen echter geen soepele gebruikerservaring, wat nog wordt verergerd door de harde schijf in die minilaptop.

Windows-update

Terwijl dat apparaat qua hardware allang is afgeschreven, laat Microsoft het nog niet vallen. De 1909-release van Windows 10 op deze netbook krijgt nu zelfs de recente 20H2-release automatisch binnen via Windows Update. Die update-operatie gaat wel geruime tijd duren. Alleen al het downloaden en verifiëren van de download duurt vele uren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in