Overslaan en naar de inhoud gaan

Einddatum aangekondigd voor Windows 10

Speculatie over een mogelijke opvolger voor Windows 10 heeft ineens een flink oppepper gekregen door het opduiken van een einddatum voor de ondersteuning. Microsoft vermeldt op een supportpagina plots een pensioeneringsdatum voor Windows 10 Home én Pro, zonder dat daar het versienummer bij staat van een halfjaarlijkse release van dat besturingssysteem.
Windows 10
© Microsoft
Microsoft

De opgegeven datum voor het supporteinde is 14 oktober 2025, wat staat naast de startdatum van 29 juli 2015. Op laatstgenoemde datum is Windows 10 officieel uitgebracht. Dat was toen de initiële release, waarna het computer- en tabletbesturingssysteem elk half jaar een grote, functionele update heeft gekregen. Die nieuwe releases vallen tot op heden nog altijd onder de naam 'Windows 10'.

Ná 21H1, 20H2, enzovoorts

De bewuste supportpagina van Microsoft vermeldt onder de nieuw opgedoken einddatum wel een rij van de halfjaarlijkse releases met respectievelijke 'houdbaarheid' daarvan. Zo geldt voor de huidige versie van Windows 10, de zogeheten 21H1-release, een begindatum van 18 mei 2021 voor de ondersteuning en een einddatum van 13 december 2022.

Voor de grote update die eind vorig jaar is uitgekomen, geldt een supportperiode die loopt van 20 oktober 2020 tot 5 oktober 2022. En zo heeft elke halfjaarlijkse release van Windows 10 een tijdsspanne waarin Microsoft díe release voorziet van fixes en patches. Wanneer deze periode is verlopen, krijgen de opvolgende release support. Dit dwingt gebruikers om mee te gaan in de constante doorontwikkeling van Windows 10.

'Tenminste één'

Helemaal bovenaan de bijgewerkte pagina over de levenscyclus van Windows 10 Home en Pro staat de opmerking: "Belangrijk. Microsoft zal tenminste één Windows 10 Semi-Annual Channel blijven ondersteunen tot 14 oktober 2025." De omschrijving 'semi-annual channel' slaat op het releasekanaal waarbij Microsoft elk half jaar een nieuw Windows 10 uitbrengt voor algemeen gebruik.

Op 24 juni aanstaande houdt Microsoft een Windows-evenement, wat het lange tijd niet heeft gedaan voor de tussentijdse verbouwingen van Windows 10. CEO Satya Nadella heeft daarvan gezegd dat dan de volgende generatie van Windows wordt onthuld. Zijn bedrijf werkt al geruime tijd aan een flinke herziening van het besturingssysteem, wat mede visueel veel veranderingen belooft te brengen. Speculatie over een mogelijk 'Windows 11' is toen gelijk opgelaaid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee