Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgens grote techbedrijven is 2024 het jaar van de AI-pc, maar analisten zeggen van niet

Analisten beweren dat de tech-industrie in 2024 misschien te hard van stapel is gelopen met de hype rond AI-pc's, aangezien nieuw onderzoek van Forrester suggereert dat 2025 het jaar van wijdverspreide adoptie wordt.

Copilot-toets op pc-toetsenbord
Microsoft

Een rapport van het adviesbureau gaat dieper in op enkele van de belangrijkste barrières voor een wijdverspreide toepassing van AI-pc's en concludeert dat 2025 veel waarschijnlijker is voor een hausse in verkoop en gebruikssituaties.

Advies: wacht een jaartje

Hoewel het team van Forrester opmerkt dat de adoptie van AI-pc's uiteindelijk "onvermijdelijk" is, dringt het er bij de mensen in de sector op aan om "de impuls om dit jaar te investeren te weerstaan" en dringt er bij potentiële IT-kopers of investeerders op aan om 12 maanden te wachten.

De eerste opmerkelijke barrière die in het rapport wordt genoemd is het ontbreken van een 'killer app' voor de gemiddelde IT-gebruiker, een realiteit die in contrast staat met de duidelijke voordelen van AI-pc's voor mensen met hoge computerbehoeften.

Hoewel bepaalde functies, zoals creatieven, datawetenschappers en ontwikkelaars naar verwachting meer "substantieel" zullen profiteren van de komst van de AI-pc, zijn er niet genoeg 'game-changing' toepassingen voor de meerderheid van de informatiewerkers.

Op dezelfde manier vormen de voordelen die AI-pc's met zich meebrengen niet noodzakelijkerwijs geldige redenen voor een drastisch verhoogde snelheid in aankoop en adoptie. Hoewel de AI-pc veel te bieden heeft op het gebied van gebruikerservaring, is dit niet iets dat de aankoop van pc's stimuleert.

CPU's en GPU's volstaan nog

Hoewel sommige nieuwere pc-ervaringen profiteren van een AI-chip, stelt het rapport, kunnen de meeste nog steeds wel - zij het minder efficiënt - werken op traditionele CPU's en GPU's. Bepaalde platforms, zoals Microsofts Windows Studio Effects, "vereisen" expliciet een neurale verwerkingseenheid (NPU), maar dit is vooral voor cosmetische verbeteringen.

AI-mogelijkheden zoals blauwe achtergrond, oogcontact, kadering en stemfocus worden ontsloten door dit soort NPU-gebruikscases, maar geen van deze functies is "revolutionair genoeg" om traditionele aankooppatronen te verstoren.

"Hoewel de verbeteringen in gebruikerservaring van de AI-pc belangrijk zijn, vergeet de industrie dat verbeteringen in gebruikerservaring bijna nooit het koopgedrag van IT-gebruikers veranderen", zegt Andrew Hewitt, hoofdanalist bij Forrester.

Nog niet in IT-aankoopstrategieën

IT-beslissers (IT decision makers, ITDM's) hebben het grootste deel van hun uitgavenstrategieën voor 2024 al uitgestippeld, aldus het rapport, en AI-pc's staan nog niet bovenaan de agenda. Forrester gaf aan dat, hoewel 72% een verhoogd budget voor pc's en besturingssystemen aangaf van 2022 tot 2023, de meeste organisaties budgetdoelen hebben vastgesteld voordat de hype rond AI-pc's mainstream ging.

Daarentegen verwacht het rapport dat budgetten voor AI-platform zullen verdrievoudigen in 2024, waardoor de kosten voor cloudgebruik voor zakelijke workloads zullen stijgen. Tegen de tijd dat 2025 aanbreekt, zal dit voldoende reden zijn voor IT-leiders om "cloudkosten te besparen door AI-workloads naar de pc te duwen".

Wachten op volgende versie Windows 11

Er zijn ook genoeg ITDM's die zich verzetten tegen de onvermijdelijke upgrade-gerelateerde complexiteit van AI-pc's. Nu het einde van Windows 10 nadert verwacht Forrester dat veel IT-organisaties "de adoptie van AI-pc's zullen afstemmen op de volgende versie van Windows 11".

"Hoewel er nog weinig bekend is over deze volgende release, is het waarschijnlijk dat Microsoft de verbeteringen zal richten op functies die gebruik maken van een NPU", aldus het rapport.

Terwijl de hausse van AI-pc's goed op weg is, wijst het rapport van Forrester op een aantal goede aanwijzingen voor een iets vertraagd proces in een explosie van adoptie en populariteit. "Hoewel we verwachten dat de meeste IT-organisaties uiteindelijk AI-pc's zullen adopteren, zal de massale omarming van AI-pc's pas in 2025 plaatsvinden," aldus Hewitt.

Voorbereiden op 2025

Hoewel het nieuws dat de revisie van AI-pc's een jaar wordt uitgesteld tot apathie kan leiden bij kopers, zegt Forrester dat bedrijven "zich moeten gaan voorbereiden op 2025". In 2024 zouden ITDM's een "voorzichtige, verkennende benadering" van deze nieuwe technologie moeten aannemen, waarbij ze zich richten op organisatorische opleiding en voorbereiding. Volgens het rapport is het identificeren van degenen binnen het bedrijf die op dit moment baat zouden hebben bij een AI-pc een goede plek om te beginnen.

Toepassingen voor video/fotobewerking, muziekproductie en grafisch ontwerp hebben bijvoorbeeld veel gebruikscases die een NPU kunnen gebruiken, dus het personeel op deze gebieden zou in de frontlinie staan bij de invoering van AI-pc's binnen de organisatie. "Vanwege de enorme impact die deze functies hebben op de productiviteit, moeten we creatieven beschouwen als de eerste testgroep voor de AI-pc", aldus het rapport.

Bredere ontwikkelingen in beeld krijgen

Een andere belangrijke stap in dit voorbereidende jaar is om de bredere ontwikkelingen in de ruimte in de gaten te houden, vooral als het gaat om nieuwe mogelijkheden, toepassingen of functies van het besturingssysteem (OS). Forrester spoorde organisaties aan om uit te kijken naar "NPU-gestuurde ervaringen binnen het besturingssysteem" en naar "nieuwe AI-mogelijkheden die zijn ingebed in belangrijke bedrijfsapplicaties".

De toepassing van de AI-pc vereist een "uitgebreid ecosysteem" van applicaties die gebruik kunnen maken van de specifieke mogelijkheden van een NPU, dus bedrijven doen er verstandig aan om hun apps te inventariseren om te bepalen welke daarvan "vandaag al kunnen profiteren van een AI-pc".

Bron: ITProPortal. Dit artikel is AI-vertaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in