Overslaan en naar de inhoud gaan

Blijven zitten op Windows 10 wordt ruim twee keer zo duur als eerst bij Windows 7

De kosten voor gebruik van Windows 10 na het vervallen van Microsofts ondersteuning zijn bekendgemaakt en vallen fors hoger uit dan voorheen het geval was. De Windows-maker rekent ruim het dubbele voor 'Windows-plakkers' nu dan bij de vorige grote overstap: van Windows 7 naar 8 of 10. Bedrijven mogen de knip trekken; hetzij voor Windows 10 blijven gebruiken, hetzij voor upgraden naar Windows 11.

Windows 11-toets (ipv de Enter-toets) op toetsenbord
Shutterstock

Het einde voor Windows 10 vindt plaats op 14 oktober 2025. Terwijl die deadline nog ruim een jaar in de toekomst ligt, hebben sommige organisaties die tijd hard nodig voor budgettering, planning, testing en uitrol van Windows 11. Plus eventueel nieuwe pc-hardware voor dat besturingssysteem. Een andere optie, om tijd te winnen, is wat langer gebruik blijven maken van Windows 10, wat dan wel geld kost voor ondersteuning op maat.

Betalen voor beveiliging

Microsoft biedt tegen betaling zijn ESU-programma (Extended Security Update) aan, waarbij organisaties ná het vervallen van support toch nog updates voor kritieke beveiligingskwesties kunnen krijgen. Daar hangt wel een prijskaartje aan, dat aanvankelijk niet bekend is gemaakt.

Nu is Microsoft over de brug gekomen met de kostenconstructie. Net als voorheen bij Windows 7 geldt er een vergoeding per pc per jaar, waarbij het bedrag elk jaar verdubbelt. Alleen is de beginprijs al ruim verdubbeld ten opzichte van de situatie bij de Windows-voorganger die op grote schaal is omarmd en wijdverbreid in gebruik is gebleven.

Ruime verdubbeling

De kosten voor gebruik van Windows 10 ná 14 oktober volgend jaar beginnen gelijk op 61 dollar. Per pc, voor het eerste jaar. Bij het veelgebruikte Windows 7, waar veel organisaties (bedrijven maar ook overheidsinstellingen) enige tijd op zijn blijven 'hangen', was het startbedrag 25 dollar. Dat was voor het eerste jaar, waarna jaar twee dus 50 dollar kostte en jaar drie 100 dollar.

Voor blijven zitten op Windows 10 is er dus sprake van een ruime verdubbeling; 61 dollar in jaar één, 122 dollar in jaar twee en 244 dollar in het derde en laatste jaar. Zelfs voor klanten die er nog meer voor over zouden hebben om Windows-ondersteuning op maat te krijgen, is dat na drie jaar niet meer mogelijk. Microsoft kapt dan zijn ESU-programma af.

Kortingen mogelijk

De nu bekendgemaakte ESU-prijzen voor Windows 10 gelden voor bedrijven. Microsoft biedt nog kortingen voor bijvoorbeeld gebruik in combinatie met cloudopties voor Windows. Verder krijgen onderwijsinstellingen standaard al flinke korting van Microsoft. Daar kost aanhoudend gebruik van Windows 10 slechts 1 dollar in jaar één, 2 dollar in jaar twee en dan 4 dollar in jaar drie. De kostenconstructie voor consumenten wordt op een later moment nog onthuld door Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
bd
brandweerman david 10 mei 2024

Jammer dat de brandweerman geen waarschuwingen meer mag plaatsen voor dat levensgevaarlijke besturingssysteem.
Ik voorspel trouwens dat er de aankomende jaren veel MacOS, Chrome OS en Linux gebruikers bijkomen.
Beseft M$ niet dat ze hun eigen graf aan het graven zijn?

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in