Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlengde Windows 10-support ook voor 'kleinere' Microsoft-klanten te koop

Bedrijven en organisaties die nog niet naar Windows 11 willen overstappen, kunnen straks drie jaar extra gebruik maken van Windows 10 mét behoud van security-updates. Wel tegen aparte betaling dan. Deze al bestaande verlengingsmogelijkheid voor grootzakelijke klanten is straks ook beschikbaar voor Microsoft-gebruikers die geen contract met die leverancier hebben voor zogeheten volumelicenties.

Windows-updates
Microsoft

Microsoft heeft de aankomende beschikbaarheid van Extended Security Updates (ESU) aangekondigd voor Windows 10. Die veelgebruikte versie van het besturingssysteem voor desktops, laptops en tablets loopt richting het einde van zijn levensduur. Windows 10, dat in juli 2015 is uitgekomen en sindsdien flink bijgewerkt en verbouwd is, krijgt tot 14 oktober 2025 nog support van Microsoft.

Jaarlijkse prijsverdubbeling?

Na die datum biedt de softwareproducent alleen nog security-updates aan en die dan alleen voor klanten die daar apart voor betalen. In het verleden hebben grootzakelijke klanten die niet op tijd zijn gemigreerd naar nieuwere Windows-versies ervoor gekozen om de portemonnee te trekken voor het ESU-aanbod van Microsoft. Daarbij werd per gebruiker (seat) een licentievergoeding gerekend, die ook nog eens jaarlijks in prijs verdubbelde.

Het is nu nog niet bekend wat Microsoft gaat rekenen voor het algemeen beschikbare ESU-aanbod voor Windows 10. Naast grootzakelijke klanten met contracten voor volumelicenties komen nu ook 'kleinere' organisaties, het midden- en kleinbedrijf en zelfs individuele consumenten in aanmerking voor deze supportverlenging, die dus in wezen op abonnementsbasis is. Microsoft zegt "later" met meer details te komen.

Hogere hardwarevereisten van Windows 11

De overgang van Windows 10 naar Windows 11 betekent voor veel gebruikers een flink grotere overstap dan die van het veelgebruikte Windows 7 of het impopulaire Windows 8 naar 10. Windows 11 legt namelijk hardwarevereisten op die veel van de pc's uitsluiten die nu Windows 10 draaien. De vrees leeft dat het aankomende supporteinde voor versie 10 ervoor zorgt dat miljoenen pc's worden gedumpt, wat milieutechnisch een ramp kan zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in