Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 geeft valse hardwarehoop

Microsoft heeft de lat relatief hoog gelegd met zijn hardwarevereisten voor Windows 11. In reactie op kritiek daarop lijkt de leverancier nu soepeler te zijn, maar de aangepaste vereisten die afgelopen weekend hoop hebben gegeven, brengen minder dan gedacht. Bovendien bezorgt de optie van een schone installatie bedrijven vroeg of laat een supportprobleem.
nextgen Windows
© Microsoft
Microsoft

De minimale systeemvereisten voor Windows 11 die Microsoft nu heeft aangepast, brengen enkele kleine uitzonderingen op de eerder gesteld minimumeisen. De lijst met compatibele processors is voorzien van "een klein aantal aanvullingen", blogt Microsoft. Deze toevoegingen zijn voor Intel-processors van de zevende generatie, zoals die in Microsofts eigen werkstation Surface Studio 2 (die eind 2018 is aangekondigd).

Pc's van vóór 2019

Het gros van de pc's uit 2018 en eerder valt echter buiten de boot wat betreft de hardware-eisen die Microsoft stelt voor Windows 11. De opvolger van Windows 10, die volgens plan deze herfst uitkomt, wil recente hardware, mede met het oog op security. Microsoft verwijst in de blogpost over de iets uitgebreide vereisten naar de drie principes die het hanteert voor Windows 11: 1. beveiliging, 2. betrouwbaarheid, en 3. compatibiliteit.

Het derde en laatst genoemde punt betreft dan niet compatibiliteit wat hardware betreft, maar juist op het gebied van software. "Windows 11 is ontworpen om compatibel te zijn met de apps die je gebruikt", gaf Microsoft eind juni al aan. De drie principes vormen de basis voor beslissingen die de Windows-maker neemt voor zijn nieuwe besturingssysteem.

Intel/AMD/Qualcomm inside

Daaruit is aanvankelijk voortgekomen dat alleen Intel-processors van de achtste generatie, AMD Zen-processors van de tweede generatie, en Qualcomm ARM-chips in de 7- en 8 Series voldoen voor Windows 11. De afgelopen tijd heeft Microsoft tests uitgevoerd, via Windows Insiders en pc-partners, om zevende generatie Intel-chips en eerste generatie AMD Zen-chips te keuren.

Dit heeft nu drie toevoegingen opgeleverd: Intel Core-processors in de X-series, Intel Xeon-chips in de W-series en de Intel Core 7820HQ-processor. Voor laatstgenoemde geldt nog de beperking dat die chip alléén wordt ondersteund voor Windows 11 in bepaalde computers die voorzien zijn van moderne drivers. Dit omvat het kantelbare touch-workstation Surface Studio 2 van Microsoft zelf.

Andere aanpassingen voor de strenge systeemvereisten voor Windows 11 zijn echter niet te verwachten. "Na zorgvuldige analyse van de eerste generatie AMD Zen-processors in samenwerking met AMD hebben we geconcludeerd dat er geen toevoegingen zijn voor de lijst van ondersteunde CPU's", meldt Microsoft nu.

Geen recht op Windows Update

Toch heeft Microsoft de afgelopen dagen hoop gewekt bij Windows-testers en zogeheten 'pc-enthousiastelingen'. Het blijkt namelijk dat een schone installatie van Windows 11 niet controleert op de minimale systeemvereisten. Dit in tegenstelling tot een upgrade vanaf Windows 10. Het kaal installeren van het nieuwe, nu in bèta beschikbare besturingssysteem levert dan wel een werkende installatie op. Bijvoorbeeld op de Surface Pro 4 (van eind 2015).

Officieel is deze mogelijkheid echter alleen bedoeld om gebruik van Windows 11 te evalueren. Het overstappen naar Windows 11 op oudere hardware die onder de minimale vereisten valt, gebeurt op eigen risico. Dat risico is geen theoretische kwestie: Microsoft heeft aan The Verge laten weten dat zulke configuraties geen ondersteuning krijgen. Dit gaat verder dan support bij problemen, want het betreft concreet het mogelijk uitblijven van updates via Windows Update. Microsoft geeft aan dat dit ook securitypatches betreft. Voor zakelijke gebruikers (en beveiligingsbewuste consumenten) is dat een serieuze showstopper.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in