Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 belooft eenvoud, verbinding en productiviteit

Windows gaat naar 11. Microsoft-topman Panos Panay heeft Windows 11 nu officieel aangekondigd. Het persevenement over next-gen Windows loopt nog, maar PR-man Frank Shaw heeft bij het begin al bevestigd dat de laatst uitgelekte build echt is. Alleen was die vroege versie nog lang niet af.
Windows event
© Microsoft
Microsoft

De eerste officiële build van Windows 11 wordt komende week gedistribueerd onder testers buiten Microsoft. Deze zogeheten Windows Insiders zullen dan echter niet al de beschikking hebben over alles wat er op het Windows event is getoond. Dat komt geleidelijk aan in latere builds.

'Voelt vertrouwd'

In een haperende videostream zet Microsoft de uiteenlopende verbeteringen in Windows 11 uiteen. Naast flinke visuele veranderingen, waaronder een verbouwing van het Start-menu, brengt versie elf van het pc-besturingssysteem ook interne verbeteringen. Topman Panos Panay belooft daarbij onder meer snelheid: voor Windows zelf, voor apps, en ook voor Windows-updates.

Updates voor het nieuwe besturingssysteem zijn volgens Panay wel 40% kleiner. Het installeren daarvan gebeurt volgens hem ook vlotter, omdat dit "op de achtergrond wordt gedaan". In Windows 10 is dat echter ook al het geval. Het is op dit moment niet duidelijk hoe en wat Windows 11 dan anders doet qua het installeren van updates.

Microsoft benadrukt dat Windows 11 nog altijd "vertrouwd voelt" en dat het mensen met elkaar verbindt. Voor dat laatste wordt collaboration- en videovergadertool Teams nu ingebouwd in Windows. Gebruikers kunnen een Teams-sessie starten met een enkele muisklik vanuit het Start-menu.

Taakwisselingen

Tijdens het event over next-gen Windows showen verschillende topmensen van Microsoft verschillende mogelijkheden van het aankomende systeem. Daaronder "next-level task switching" waarbij Windows 11 de posities en omvang van app-vensters en documenten onthoudt, en gebruikers laat schakelen tussen verschillende projecten en bijbehorende app- en venstergebruik. Dit geldt ook voor ontkoppelen en weer aansluiten op een extern beeldscherm, wanneer gebruikers bijvoorbeeld voor een videogesprek of vergadering hun reguliere werkplek (even) verlaten.

De definitieve release van het besturingssysteem staat gepland voor 'komende vakantie', heeft PR-topman Frank Shaw aangegeven. Dit komt in Amerikaans taalgebruik neer op de kerstvakantie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in