Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11-tool in aantocht, belooft Microsoft

Bijna twee maanden nadat Microsoft plots zijn PC Health Check-app voor Windows 11 heeft ingetrokken, komt de verbeterde uitvoering in zicht. Microsoft reageert op vragen van AG Connect naar de tool voor het verifiëren van upgradebaarheid voor in gebruik zijnde computers die Windows 10 draaien.
PC Health Check-app
© Microsoft
Microsoft

Vice-president Steve Dispensa die bij de officiële onthulling van Windows 11 eind juni over upgraden vanaf Windows 10 sprak, geeft aan dat er op korte termijn duidelijkheid komt. En een verbeterde versie van de tool voor compatibiliteitscheck van pc-hardware. De topman die verantwoordelijk is voor product management en Windows reageert op vragen die AG Connect heeft uitgezet bij Microsoft.

Krachtige hardware afschrijven?

"Bedankt voor de ping", stuurt Dispensa nu in een bericht aan AG Connect. Hij geeft aan dat de tool die sinds de voorzomer niet meer beschikbaar is, in een nieuwe uitvoering in aantocht is. "We zullen zeer binnenkort meer informatie uitbrengen." Microsoft heeft die compatibiliteitscheck uitgebracht na de officiële onthulling van Windows 11 op 24 juni, waarna de app nog is verbeterd, maar na kritiek offline is gehaald op 29 juni.

De compatibiliteitscheck gaf namelijk tegenvallende en schijnbaar onjuiste uitslagen. Relatief recente en krachtige hardware in computers die Windows 10 draaien zou niet voldoen aan de systeemvereisten voor Windows 11. Daarmee vallen die systemen buiten de boot voor upgraden naar de aankomende volgende versie van het Microsoft-OS. Effectief kan dat betekenen dat een groot aantal pc's, ouder dan anderhalf tot twee jaar, afgeschreven wordt voor de nieuwe generatie Windows.

'Controle-app was niet accuraat'

In een reactie toen heeft Microsoft aangegeven dat dit een voorbarige conclusie is. "De 'PC Health Check'-app was niet in staat het detailniveau en de accuratesse te geven die jullie van ons verwachten bij het oordeel dat een Windows10-pc niet voldoet aan de vereisten voor een upgrade", aldus Microsoft in een blogpost van 28 juni. Daarbij heeft de softwareproducent aangegeven dat een nieuwe, verbeterde versie van de tool wordt uitgebracht, later dit jaar.

Nu, bijna twee maanden later, blijkt dat die controle-app nog niet helemaal klaar is voor release, maar dat dit wel zeer binnenkort kan gebeuren. Het is nog niet duidelijk wat precies het probleem is bij deze software-ontwikkeling; mogelijk ligt het aan de tool zelf, maar mogelijk ook aan het definitief vastleggen van de minimumvereisten voor Windows 11. Ondertussen krijgt Windows 10 nog wel ondersteuning tot eind 2025.

Tool, feitenlabel of vraag de verkoper

Microsoft vermeldt de verdwenen tool nog wel in zijn FAQ (frequently asked questions) over Windows 11. "Hoe weet ik of mijn huidige Windows 10-pc voldoet aan de hardwarevereisten voor Windows 11? Als je wilt bekijken of je huidige pc aan de minimumvereisten voldoet, download je de PC Health Check-app en voer je deze uit." Aanvullend staat er ook in die FAQ dat gebruikers voor nieuwe Windows 10-pc's kunnen kijken naar 'Gratis upgrade naar Windows 11' op het feitenlabel. "Je kunt ook je winkel om bevestiging vragen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in