Innovatie & Strategie

Windows
Sun Valley

Einddatum Windows 10 toch al sinds begin bekend

Supporteinde duikt nu weer op, vlak voor event over next-gen Windows.

© Microsoft
16 juni 2021

Supporteinde duikt nu weer op, vlak voor event over next-gen Windows.

De einddatum van de ondersteuning voor Windows 10 is toch eerder al genoemd, door Microsoft. En wel bijna 6 jaar geleden, nog voor het officieel uitbrengen van de allereerste release van het besturingssysteem. Volgende week kondigt Microsoft next-gen Windows aan.

Microsoft vermeldt op een informatiepagina over de levenscyclus van Windows 10 dat de ondersteuning daarvoor afloopt. En wel over ruim 4 jaar: op 14 oktober 2025. Enkele reacties op social media maken echter gewag van melding van deze ‘deadline’ jaren terug. Dit blijkt correct te zijn: Microsoft zelf heeft in juli 2015 bevestigd dat het Windows 10 ondersteunt tot 14 oktober 2025.

Vóór 1e release al

Die mededeling is zelfs gedaan voordat Windows 10 voor het eerst is uitgebracht. De einddatum voor support is half juli aangegeven, terwijl de oorspronkelijke release (1507, codenaam Threshold 1) op 29 juli 2015 is uitgekomen. Zo heeft technieuwssite ZDnet dit op 17 juli gemeld, wat wordt bevestigd door toen gemaakte snapshots van die webpagina in het Internet Archive.

Ook andere nieuwsmedia, zoals Windows Central, hebben in juli 2015 melding gedaan van de 2025-einddatum. En ook die publicatie is toen al opgenomen in het doorzoekbare archief van webpagina’s bij de non-profit ‘bibliotheek’ van het internet. In de jaren daarna is de kwestie van ondersteuningsperiode echter niet of nauwelijks meer ter sprake gekomen.

‘Levensduur van apparaat'

Toenmalig Windows-topmanager Terry Myerson heeft support wel aangesneden, maar dan in een breed interpreteerbare uitspraak. De Microsoft-topman zei - vóór het debuut van Windows 10 al - dat een apparaat dat naar Windows 10 is ge-upgrade dan up-to-date wordt gehouden gedurende de ondersteunde levensduur van het apparaat. De vraag daarbij was hoe lang de levensduur van een pc of tablet dan is; en of dat simpelweg functioneren betreft of een door de fabrikant gestelde levensduur.

Ondanks doorontwikkeling van Windows 10 is dat besturingssysteem in staat om te draaien op oude, zeer oude en/of zwakke hardware. AG Connect weet dat een (oorspronkelijk met Windows 7 Starter geleverde) Asus Eee-netbook uit 2010 technisch gezien Windows 10 kan draaien. Dat geeft op de low-end Atom-processor en 2 GB geheugen echter geen soepele gebruikerservaring, wat nog wordt verergerd door de harde schijf in die minilaptop.

Windows-update

Terwijl dat apparaat qua hardware allang is afgeschreven, laat Microsoft het nog niet vallen. De 1909-release van Windows 10 op deze netbook krijgt nu zelfs de recente 20H2-release automatisch binnen via Windows Update. Die update-operatie gaat wel geruime tijd duren. Alleen al het downloaden en verifiëren van de download duurt vele uren.

2
Reacties
Age Huitema 18 november 2021 08:00

Geachte,
De leeftijd van genoemde Asus computer mag dan respectabel zijn, maar op mijn Akoya P6612 (Medion) van begin 2009 (12 jaar) draait Windows 10 nog steeds zonder problemen. Wel is de HDD vervangen door een SSD en is het opstarten niet meer supersnel, maar werkt verder nog prima.

Groet,
Age Huitema

PeterSr 16 juni 2021 14:23

Windows XP was voor mijn bedrijf tot nu toe nog steeds voldoende en W10 zal dat wellicht nog tot 2050 zijn. Ik hoop dat er in die tussentijd door Google of een andere partij een stabile en dichtgetimmerde W10/2020 en Office 2016 klonen uitgebracht wordt.

Dat scheelt ons duizenden uren aan aanvullende medewerker trainingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.