Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog steeds weinig animo voor Windows 11

Gebruikers lopen nog steeds niet warm voor Windows 11. Bijna driekwart werkt nog met Windows 10. De overstap verloopt veel trager dan van Windows 7 naar 10. De zwaardere systeemeisen lijken hiervan een belangrijke oorzaak.

Windows 11
Shutterstock

Met een wereldwijd marktaandeel van ruim 71% is Windows 10 twee jaar na de introductie van Windows 11 nog altijd ruimschoots het populairste besturingssysteem. Slechts 23% is overgestapt naar de nieuwste versie, blijkt uit cijfers van Statcounter. In Nederland draait Windows 10 nog op 65% van de systemen en Windows 11 bij 32%. De overstap naar Windows 10, dat in 2015 werd geïntroduceerd, verliep veel sneller. In twee jaar was het marktaandeel van Windows 10 vrijwel gelijk aan dat van het toen dominante Windows 7.

Zwaardere eisen

Een belangrijke oorzaak is dat Windows 11 zwaardere eisen stelt aan systemen, waardoor in veel gevallen bij de upgrade nieuwe hardware moet worden aangeschaft. Gebruikers stellen dat uit, maar zullen er uiteindelijk wel toe moeten besluiten. De ondersteuning van Windows 10 eindigt in oktober 2025.

Uit onderzoek van Lansweeper blijkt dat 32% van de hardware waar nu Windows 10 op draait niet geschikt is voor Windows 11. Een jaar eerder gold dat nog voor 42% van de systemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in