Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 wint maar langzaam terrein

Het wereldwijde marktaandeel van Windows 11 is nu zeker twee keer zo groot als in juni vorig jaar. De omarming van deze nieuwe versie verloopt echter trager dan die van eerdere Windows-versies, constateert IDC.
Windows 11
© Shutterstock
Shutterstock

Wereldwijd draait Windows 11 nu op 24% van de systemen, blijkt uit cijfers van StatCounter. In juni 2022 ging het nog om 11,5%. Vergeleken met Windows 10 is dat wat mager. Deze oudere versie van Windows heeft nu nog een marktaandeel van 71% en een jaar daarvoor 73,5%. Van een snelle afname is dus nog geen sprake.

Linn Huang, research vice president bij marktonderzoeker IDC, meldt in het Amerikaanse Computerworld dat hij verwacht dat de groei van het Windows 11-marktaandeel pas begin 2024 flink vaart zal maken. Bij eerdere introducties van nieuwe Windows-versies was het grootste deel van de zakelijke Windows-migraties anderhalf tot twee jaar daarna afgerond. Voor Windows 11 zal dat rond oktober 2024 zijn, schat Huang. IDC ging er oorspronkelijk van uit dat dit zeker 9 maanden eerder het geval zou zijn. Macro-economische tegenslag is volgens hem een belangrijke reden waarom de invoering van Windows 11 bij veel organisaties is vertraagd. Ook speelt mee dat er door de coronacrisis bij de introductie in 2021 veel leveringsproblemen waren voor nieuwe hardware, die Windows 11 vereist. Op dit moment speelt bovendien een dalende vraag naar pc’s door economische onzekerheid.

MacOS concurreert

Bovendien heeft Windows 11 volgens Huang nu sterkere concurrentie van Apple dan voorheen. MacOS lijkt voor veel zakelijke gebruikers een aantrekkelijk alternatief.

Duidelijk is wel dat verder uitstel dan 2025 voor de migratie naar Windows 11 niet te verwachten is. In dat jaar stopt de ondersteuning van Windows 10.

Overigens is Nederland wat sneller met de adoptie van Windows 11 dan het wereldwijde gemiddelde. StatCounter meldt dat in juni van dit jaar 28% van de systemen onder deze nieuwe versie draait. Het marktaandeel van Windows 10 bedraagt 69,5% - ruim 7 procentpunten minder dan in juni 2022.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in