Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 is een sneeuwluipaard (geworden)

Wie weet er nog wat Snow Leopard was? En wat het verschil met Leopard was? Het antwoord op die laatste vraag kan zo'n beetje hetzelfde zijn als dat op de vraag wat het verschil is tussen 21H1 en 21H2, of 20H1 en 20H2. Ik heb het hier dus over Windows 10, dat tegenwoordig in een tammer tempo zit qua vernieuwingen. Overigens hoeft dat helemaal geen slechte zaak te zijn.
Snow Leopard
© Apple
Apple

Microsoft lijkt zijn ambities en ontwikkelaars nu meer op Windows 11 te zetten. Die nieuwe Windows-versie biedt een reeks aan vernieuwingen, inclusief een herzien uiterlijk, en krijgt er nog wel wat meer. In contrast daarmee staat Windows 10 dat met de huidige herfst-update (21H2) voor de derde keer op rij een best bescheiden update heeft gekregen. Wat bugfixes hier, wat ondersteuning voor moderne hardwaremogelijkheden daar. Ik moest terugdenken aan Snow Leopard.

Pauzeknop indrukken

De pauzeknop indrukken voor nieuwe features, zo noemde toenmalig Apple-CEO Steve Jobs het een jaar vóór de release al. De nu twaalf jaar oude presentatie van Snow Leopard (in november 2012 op YouTube gezet) bracht geen grote veranderingen, maar een reeks aan verfijningen. Mac-gebruikers zagen dat wel zitten, waardoor Snow Leopard heel lang een veelgebruikte versie van Mac OS X is gebleven. Zoals Windows XP dat was in de pc-wereld.

Microsoft wil een herhaling van het 'XP-plakken' vermijden en heeft daarvoor diverse dingen gedaan. Windows 7 voortvarend aan de man brengen, herhaaldelijk wijzen op het vervallen van support, Windows 10 als gratis upgrade voor (nagenoeg) iedereen aanbieden. En voor Windows 10 elk halfjaar een grote update gratis uitbrengen, die door aflopende supportperiodes voor voorgaande releases toch een bepaalde mate van upgradedwang met zich meebrengen.

Voet van het gaspedaal

Alleen komt nu het einde voor 10 in zicht. Weliswaar pas in oktober 2025, maar Microsofts voet lijkt al even van het gaspedaal af te zijn. Zo blijkt de grote vernieuwing onder de codenaam Sun Valley dus niet voor Windows 10 te zijn maar voor 11. En de trend van 'grote' updates met weinig nieuwe features is nu doorgezet met de 21H2-update die net uit is.

Misschien dat de volgende grote update voor Windows 10 wel meer brengt, maar dat is pas over een jaar. Want met de introductie van Windows 11 gaat Microsoft over op jaarlijkse updates, ook voor 10. Hm, klinkt haast alsof de pauzeknop is ingedrukt. De vraag is nog of Microsoft voor Windows 10 nu (net als Apple ooit met Snow Leopard) de focus op features inwisselt voor het pakken van performance. Of zeg ik nu iets geks?

Rust in de tent

Feit is in ieder geval dat voor veel Windows-beheerders er wat rust in de tent is gekomen; Windows 10 wordt niet elk half jaar flink verbouwd, wat strategische keuzes vereist voor wanneer overgaan naar welke halfjaar-release. Om die dan te testen, uit te rollen, en op gegeven moment weer te verlaten. Ok, het supportschema voor 10 is ongewijzigd, dus het updatetempo ligt niet lager maar de updatekeuze is nu wel overzichtelijker.

PS

Een andere interessante overeenkomst tussen Snow Leopard en Windows 10 zit in het afkappen van oudere hardware. Snow Leopard was de laatste versie van Mac OS X die nog draaide op computers met PowerPC-processors. Die chips (ooit gezamenlijk geschapen door Apple, Motorola en IBM) werden door Apple achtergelaten ten gunste van Intel-processors. Snow Leopards opvolger, Lion, lustte alleen 'Intel inside'.

Windows 10 markeert nu een soortgelijke overgang van oudere naar modernere hardware voor het besturingssysteem. Opvolger Windows 11 trekt namelijk een grens voor compatibiliteit bij processors die in de afgelopen paar jaar zijn op de markt zijn gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in