Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 heeft nog maar 2 jaar te gaan

Windows 10 stond ooit te boek als 'de laatste Windows-versie ooit', die dan voortaan continue bijgewerkt zou worden. Dat bleek echter een misvatting te zijn; Windows 11 is gekomen en Windows 10 komt over 2 jaar ten einde. Veel huidige hardware waar Windows 10 prima op draait, mag van Microsoft niet upgraden naar Windows 11.

Windows 10
Microsoft

Laptops, desktops, tablets en andere apparaten met Windows 10 hebben nog 2 jaar te gaan, voordat ze waarschijnlijk vervangen moeten worden. Leverancier Microsoft geeft Windows 10 namelijk nog tot 14 oktober 2025 ondersteuning. Dat betekent dat er dan een einde komt aan het gratis en openbaar uitbrengen van updates voor die versie van het pc-besturingssysteem.

Windows-as-a-Service

Deze einddatum is in juni 2021 duidelijk in beeld gekomen en heeft veel mensen toen verrast. Sinds de release van Windows 10 in de zomer van 2015 is daar namelijk over gesproken als 'de allerlaatste versie van Windows'. Voortaan zou dat OS (operating system) als een soort SaaS (Software-as-a-Service) worden behandeld: telkens bijgewerkt, verbeterd en niet door een grote, op zichzelf staande nieuwe versie worden opgevolgd.

Een einddatum voor Windows 10 - en daarmee dan dus ook een volgende grote versie - bleek echter wel degelijk te bestaan. En zelfs al sinds het begin bekend te zijn. Zij het niet algemeen bekend. Vóór de release van 10 heeft Microsoft gewag gemaakt van support tot 14 oktober 2025. Daarna heeft de leverancier wel voor verwarring gezorgd door consequent te spreken van support 'gedurende de ondersteunde levensduur van het apparaat'.

Systeemeisen Windows 11

Toen de geruchten over een 'Windows 11' steeds concreter en geloofwaardiger werden, is de end-of-life (EOL) datum voor 10 weer opgedoken. En toen officieel bevestigd. Twee jaar terug is 11 officieel uitgekomen (op 5 oktober 2021), maar voor dat besturingssysteem stelt Microsoft hardware-eisen die relatief hoog liggen. Veel computers, ook krachtige systemen, voldoen daar niet aan waardoor die niet zijn te upgraden van 10 naar 11. Dit is mede een verklaring voor het kleine marktaandeel van de huidige versie nu ten opzichte van zijn directe voorganger.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
JZ
Jan van der Zanden 13 oktober 2023

Bill Gates denkt nu dat hij de hele wereld in zijn greep heeft. Ik wacht op een hack om W10 op al mijn oude PC's te handhaven, die al veel te snel zijn voor wat ik er mee hoef te doen.
Of ik stap definitief over op Open Source Linux o.i.d. Ik hoop dat velen volgen!
Maar ik heb vertrouwen dat hier een oplossing voor komt.

bd
brandweerman david 14 oktober 2023

Schandalig en heel zorgwekkend inderdaad (sarcastisch), je zou haast 112 gaan bellen.
Eigenlijk zou de brandweerman weer eens een waarschuwing moeten plaatsen voor die levensgevaarlijke besturingssystemen!

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in