Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 support: kostenverdubbeling per jaar

De tarieven en plannen die Microsoft heeft om custom support te bieden voor Windows 7 zijn uitgelekt. Bedrijven en organisaties moeten per device per maand betalen, waarbij er prijsonderscheid is tussen Windows 7 Professional en Windows 7 Enterprise. Per jaar vanaf januari 2020 verdubbelen de tarieven, tot januari 2023. Het lijkt er daarmee op dat Microsoft maximaal drie jaar betaalde support biedt op de nog altijd veelgebruikte Windows-versie.
Win7
© Microsoft
Microsoft

Zakelijke gebruikers die nog steeds Windows 7 gebruiken op het moment van het officiële supporteinde kunnen maatwerkondersteuning krijgen van Microsoft, tegen betaling. De leverancier heeft dit ook gedaan met het toen populaire Windows XP, dat net als nu met 7 een opvolger had die in veel mindere mate is aangeslagen qua gebruik. Nu voor versie 7 van het computerbesturingssysteem zijn prijzen en plannen uitgelekt voor de levering van security-updates ná 14 januari 2020. AG Connect heeft Microsoft gisteravond om bevestiging en toelichting gevraagd, maar tot op heden nog geen reactie mogen ontvangen.

Helft goedkoper als add-on

Installaties van de Professional-variant van Windows 7 gaan 50 dollar per apparaat kosten in het eerste jaar, meldt Microsoft-watcher Mary Jo Foley op basis van uitgelekte informatie. Dit betreft documentatie die Microsoft heeft verstrekt aan zijn salesmensen en aan enkele partners. Het startbedrag voor Windows 7 Pro verdubbelt in het tweede jaar (van januari 2021 tot januari 2022) naar 50 dollar per device. Vervolgens verdubbelt dat tarief weer naar 100 dollar per device in de periode januari 2022 tot januari 2023.

Installaties van de Enterprise-variant van Windows 7 zijn goedkoper. Daar zijn de supportprijzen respectievelijk 25, 50 en dan 100 dollar per device per jaar. Hierbij wordt de custom support (vervat onder de noemer Extended Support Updates, ESU's) verleend als een add-on voor klanten die een overeenkomst hebben voor de Enterprise-uitvoering van Windows 10 of die een contract hebben voor gebruik van Microsofts cloud- en software-aanbod Microsoft 365.

Betalen vanaf januari 2020

Bovengenoemde jaarprijzen voor verlengde ondersteuning op Windows 7 geven klanten twaalf maanden lang toegang tot de cumulatieve security-updates die Microsoft dan nog wel ontwikkelt, maar niet publiekelijk beschikbaar stelt. Hierbij geldt nog financieel slecht nieuws voor laatkomers; organisaties die eerst zonder support doorgaan met hun gebruik van Windows 7 (bijvoorbeeld omdat ze een migratietraject hebben lopen wat ze hopen snel af te ronden na de supportdeadline). Bij aankopen van de custom support in het tweede of derde jaar moeten klanten ook betalen voor de voorgaande tijdsperiode, dus vanaf januari 2020.

AG Connect heeft Microsoft vragen gesteld over deze uitgelekte prijzen en plannen. Het is vooralsnog onbekend of de hier genoemde dollarprijzen één op één zijn te vertalen naar euro's. Ook is niet duidelijk of het hier om bedragen gaat voor grootschalige afname, of dat daarvoor wellicht nog extra kortingen kunnen gelden. Verder ligt er nog de vraag of Microsoft wellicht prijsvariaties of tariefsuitzonderingen gaat hanteren voor specifieke markten of sectoren zoals bijvoorbeeld de overheid. Bij Windows XP hebben toen diverse overheden veel moeten betalen voor verlengde support, na het ver vooraf aangekondigde beëindigen van de gratis support.

Update:

Microsoft verwijst in een nog nagekomen reactie aan AG Connect naar een blogpost van september vorig jaar, waarin topman Jared Spataro (corporate vice-president verantwoordelijk voor Microsoft 365) de betaalde ESU's tot januari 2023 heeft aangekondigd. Daarbij zijn toen geen prijzen bekend gemaakt. Officieel laat Microsoft dat vooralsnog zo: "Meer informatie hebben we nu niet", laat Microsoft Nederland weten aan AG Connect. "Mochten we meer informatie hierover krijgen dan delen we het graag met je."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in